За осма година ще се проведе празник на сланината и греяната ракия

Вече осма поредна година със съдействието на родолюбиви местни жители и отзивчиви предприемачи НЧ „Светлина – 1895г.” в лицето на Пешка Ковачева (секретар) и Дончо Пачников (председател) превръща красивия град в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост.

Площадът оживява под звуците на фолклорна музика и народно веселие, събирайки хиляди посетители. на Празник на сланината и греяната ракия. Грандиозното събитие и тази година ще зарадва вече многобройните си почитатели на 10 февруари в центъра на града. Идеята на празника за опазването на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна.

Ще бъдат представени типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор. Всички посетители ще имат възможността да вкусят от т.нар. „Бабина гозба“, приготвена от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук, забъркана в „големия чорбаджийски тиган“. Очакват ви многобройни кулинарни специалитети, разнообразни конкурси и изненади.

В празника са включени следните конкурси:
за най-крехка сланина /голямата награда – живо прасенце/
за най-оригинално ястие, приготвено със сланина
за най-атрактивно подредено мезе от сланина
за най-ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус домашна ракия
Тази година на празника ще се допускат само местни производители на сланина и ракия, както и местни граждани, предлагащи продукти на скара. За целта организаторите на празника ще раздават на всички местни стопани специални стикери, с които да удостоверяват местният произход на стоките, които предлагат.

За съхраняване на българските традиции и обичаи всички желаещи могат да облекат и традиционно народно облекло – символ на етническото единство и многообразие на традиционната българска култура. Под мотото: „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината”, приветстваме всички родолюбиви българи с „Добре дошли!” и „Наздраве!”.
Събитието ще бъде отразено от екип на сайта Троян Експрес
Ще има включване на живо  по време на празника, който започва от 10.00 часа на 10-ти февруари. Както и след това  снимки и видео материали:

Related Articles

Back to top button