ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО КАЛЕЙЦА ОПРЕДЕЛИХА КОЙ Е ГЪБАР ЗА 2018

Запролети ли се и  любителите на природата се юрват да събират гъби. Кой за зимата, кой за всекидневна консумация. Трети, защото обичат да ги събират, други да ги продават.  В троянското с.Калейца почти  всеки е гъбар. Един разговор на коренякът Спас Ковачев(специалист в готвенето на гъби)с екипа на Читалище „Искра“в селото  се взема решение да се проведе празник на гъбите и на него да се определи кой е баш гъбар за 2018.

И ето, че дойде дългоочаквания миг, когато  бе короносян за гъбар 2018 Минко Пенков след анкета сред жителите на селото.  Това се случи на 23 юни, на мегдана на Калейца в присъствието на много гости.  По време на гъбения празник  имаше и други конкурси- фото, за най-добра рисунка на хартиен носител и асфалт,   произведение от глина, кой познава  видовете гъби. Всичко бе с кодово наименование-гъби. И по тази причина организаторите и майсторите Спас Ковачев и Ангел Минков приготвиха чудни салата и гъбена чорба с които нагостиха многобройните гости на събитието.

Веселбата бе на преден план. Пъстри хорца се извиваха през целия след обед.

И дойде кулминацията на вечерта когато бяха наградени победителите. Гъбар 2018 стана Минко Пенков, титлата за най-добър познавач бе присъдена на преподавателката от ПГМЕТ Троян Пламена Миндевска(която показа и много добри танцови способности). Попитахме  откъде се е научила да ги познава?Отговорът бе лаконичен. „От малка ходя за гъби, а и съм се натравяла и това е основната причина да ги науча“

Във фотоконкурса спечели снимката на Галя Андреева, за рисунка на хартия – Калоян Кирилов. Всички деца бяха наградени за проявения ентусиазъм на празника. Със специален плакет във формата на гъба, книга и грамота бяха наградени Спас Ковачев  и Ангел Минков, а всички подготвили това веселие получиха по една книга „150′ вида гъби“. Гости на събитието бяха народният представител д-р Валентина Александрова и общинските съветници Васил Радойчевски и Камен Спасовски.  За доброто настроение се грижеше DJ Николай Стойчев, а за студената бира и топлата скара се грижеха Ангелина и Иван Филипови.

 Павлина Балевска  благодари на всички спонсори  и на целия екип , който от сутрин до вечер в последните  дни бе на крак за да го бъде този празник, който ще стане и традиция.

Екипът на сайта също остави дири , като изработи гъби от глина, но  какъв вид са не можем да кажем…

в с.Калейца

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Събота, 23 юни 2018 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button