НАЙ-ДОБРАТА АКОРДЕОНИСТКА В ЕВРОПА ОРГАНИЗИРА „МУЗИКА ПОД ЗВЕЗДИТЕ КРАЙ РЕКАТА““ В ДЕБНЕВО

Троянката Вероника Тодорова, обявена за най-добрата акордеонистка в Европа, изнесе за пръв път концерти на родна земя през 2016. Популярната зад граница музикантка буквално взриви препълнените салони на читалищата в Троян и Ловеч с виртуозните си изпълнения. Сега е решила да взриви и Дебнево с организирания фест“Музика под звездите край реката“. Повече за събитието може да прочетете по-долу

https://troyanexpress.com/2018/07/29/%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Лъчезарното момиче е родено преди 20+ години в Плевен, но детството му минава в китното троянско село Дебнево. На неизменния въпрос наследствен ли е талантът й, тя отговаряла отрицателно, но баща й пък твърдял, че „може би е от неговия род“. Вероника свири на акордеон от 6-годишна, започнала е в ловешката музикална школа при Димитър Цветков. Той изигра голяма роля в моето обучение и ми даде голям старт, разказва момичето. Музикантът имал лична система на обучение, която пробвал с троянското дете, и резултатът не закъснял. Страхотен късмет беше, че ме откри и че с толкова голяма любов работеше с мен, спомня си първите стъпки именитата днес акордеонистка. В онези години Вероника пътувала три пъти седмично от планинския град до Ловеч, не пропускала час – нито през лятото, нито през зимата. Не знаела ваканция, празници или почивка. Понякога оставала по цяла седмица в люляковия град. До 10-годишна възраст работила с Цветков. След това я поела Мариета Жекова от Троян, при която момичето учило 6 години. Като станала на 16, заминала със семейството си за Германия, където е завършила и средно образование. В продължение на една година учила акордеон при живеещ там руснак, след което на един конкурс се запознала със сегашния си преподавател – италианския професор Ренцо Руджиери, един от най-големите джаз-музиканти.

Музика под Звездите!

За пръв път Вероника Тодорова печели отличие в конкурс в Клингентал (Звучната долина) в Германия. Тогава е само на 10. В същата година навръх рождения й ден на 19 май се провежда конкурсът за акордеонисти в Асеновград и Вероника има право да избира в коя възрастова група да участва – при по-малките, където ще бъде най-голяма, или при по-големите, където ще е най-малката. Преподавателката й решава дилемата, отсичайки: „При по-големите, разбира се! Няма да се излагаме, я!“. Печели третото място с пиеса на Георги Жеков. В актива си Вероника има и три първи места на национални конкурси в България – от Пловдив, Русе и Нови пазар. През 2003 г. получава отличия от международни конкурси в Чехия и Швейцария. През 2006 г. печели и титлата майстор на Германия.

По думите й няма любим стил музика. Но предпочита да свири класическа, джаз, модерна, вариете, танго-нуево, както и българска народна музика. Около 70% от репертоара й в последните години е музика на нейния професор Ренцо Руджиери, който напоследък пише произведения специално за нея. Заради стила танго-нуево Вероника основава квинтет „Тангорова“, в който музикалните инструменти са акордеон, пиано, цигулка, флейта, контрабас. Групата е интернационална – пианистката е българка, но повече от 30 години живее в Германия, иначе доцент в Холандия, флейтистката и цигуларката са германки, басистът е италианец, разказва Вероника. Тя свири и в трио, носещо името „Вероника Тодорова Бенд“. Акордеон, бас и ударни е печелившата комбинация, с която българката покорява концертните подиуми.

Троянката свири със 120-басов акордеон „Скандали“. От две години Вероника е рекламно лице на реномираната италианска фирма. Поради тази причина изнася и доста концерти за производителя си в чужбина. Тя е изключително благодарна на „Скандали“, тъй като акордеоните й са поръчкови, правени специално за нея, и фирмата я спонсорирала отчасти при покупката на инструмента, с който свири сега. Цената му е 13 хил. евро, а предишният струвал 7 хил. евро.

Мила ДЕНЧЕВА

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button