ДОЦ.МАРИЯ АЛЕКСАНДРОВА ОТ ПЛЕВЕН ДАРИ ТРИМЕТРОВ ПОЗЛАТЕН КРЪСТ НА ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР

Известната плевенската лекарка доц. д-р Мария Александрова, доктор по медицина, дари за Троянския манастир триметров позлатен кръст – за Божия прослава и благодарност за помощта в нейната работа.

доц.Мария Александрова(вляво) и митрополит Николай

Кръстът бе осветен на 15 август, храмовия празник на манастира „Успение Богородично“, от Негово светейшество Николай, Знеполски епископ и Пловдивски митрополит, в присъствието на духовници и миряни. Поставен е в близост със светата обител, на мястото, където според легендата се е случило първото чудо с иконата „Св. Богородица Троеручица“.

Специални гости на събитието бяха народните представители д-р Валентина Александрова и Иван Миховски; троянецът Валентин Йовев, заместник-министър на МРРБ; кметът на община Троян Донка Михайлова; Румен Петков – председател на ПП „АБВ“ и др.

Д-р Мария Александрова е родена на 27 юли 1945 г. в гр. Плевен. Завършва Медицинска академия – гр. София през 1970 г.

От 1971 г. до 1975 г. работи като завеждащ отделение в Психиатрична болница в гр. Бяла, Русенско. През 1974 г. придобива специалност „психиатрия“ и от 1975 г. е завеждащ-кабинет по неврози в Психодиспансер Плевен.

От 1978 г. е асистент към катедра „Психиатрия и медицинска психология“ при МУ – гр. Плевен. Доцент от 1994 г.; началник Психиатрична клиника към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен от 1995 г.

От 2001 г. до 2008 г. е директор на Медицински колеж при Медицинския университет в Плевен.

В момента работи в ДКЦ „Св. Панталеймон“, Плевен, началник е на Клиниката за лечение на зависимости към УМБАЛ – Плевен.

Двамата й сина също са лекари.

Д-р Александрова е психиатър повече от 40 години; от 28 години се занимава с изследване и лечение на зависими от медикаменти, алкохол, дрога.

Специално с наркоманиите се занимава още от 1990 г.

В свое интервю още през 2007 г. д-р Александрова предсказва бум на СПИН сред наркоманите [https://www.bgsever.info]. В същото интервю тя споделя с тревога: „Напоследък все по-често виждам деца, които стават зависими към амфетамините. Тях изобщо нямам идея как ще ги лекуваме. Това е следващата голяма беда“.

За причините за нарастването на наркоманиите сред младите хора д-р Александрова казва: „Наркотиците ги използват именно заради това бягство – търсят спасение в един нереален свят, където е по-добре да пребивават. Но много жестока и висока е цената, която се заплаща за това. Макар и на осъзната възраст, явно не виждат друг път, не им се посочва друга алтернатива как да решат проблемите си“.(BLIZ)

Тази тревога именно подтиква д-р Мария Александрова да дари този кръст – в името на Божията подкрепа.

Кръстът е специално поръчан на майстори от Виница (Украйна), роден град на почитания в цял свят руски лекар, хирург, анатом, естествоизпитател и педагог Николай Иванович Пирогов, чието име носи Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина в София. И изборът на град Виница не е случаен – там д-р Пирогов е особено почитан и ценен, там майсторите влагат особена любов и умение, а по молба на д-р Александрова го позлатяват.

„Ние сме трогнати от специалния дар на доц. Мария Александрова за светата обител – сподели пред репортер на Троян Експрес – игуменът на Троянския манастир епископ Сионий. – Поставили сме го на четириметров пилон, така че да се вижда отвсякъде. Благодарни сме на Мария за жеста и ѝ пожелаваме все така с Божия помощ да лекува пациентите си. Благословена да е от Бог, от миряните и от излекуваните от нея хора!“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button