Събор на Пресвета Богородица в Троян

Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил оглави св. Литургия в храм „Св. преп. Параскева“- Троян в съслужение с Велички епископ Сионий (игумен на Троянската св. обител) и отец Марин Божков, Архиерейски наместник  Събор на Пресвета Богородица

За празничното изпълнение допринесоха смесения и детския хор към храма.

В словото си митрополит Гавриил изтъкна някои от многобройните достойнства на Пресвета Богородица, поради които тя се удостоила от Бога да бъде Майка на Господа Иисуса Христа. Владиката също така раздаде иконки с лика на Богомладенеца на всички присъстващи.

Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл.На същия ден се празнуват и св. Йосиф Обручник, в чийто грижи били поверени св. Дева Мария и родения от Нея Богомладенец, както и св. цар Давид, като славен родоначалник на Иисуса Христа и на св. Яков брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button