Отново ще има Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Дойде време за любимия на всички жители и гости на град Априлци –  Празник на сланината и греяната ракия, съобщиха организаторите. Той тази година ще се състои  на 02.март .Празник, въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура, превърнал се в традиция в това райско кътче в сърцето на Стара планина.
Вече осем поредни години със съдействието на община Априлци, на родолюбиви местни жители и отзивчиви предприемачи НЧ „Светлина – 1895г.” превръща красивия град в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост. Площадът оживява под звуците на фолклорна музика и народно веселие, събирайки над 10000 посетители.
Идеята на празника за опазването на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна.
Атракция на празника е приготвянето в „големия чорбаджийски тиган” на т.нар. „Бабина гозба” – ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Посетителите ще имат възможност да дегустират не само от чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети – „Шишчета с печена сланинка”, „Шарен боб в гърне” и други. Любимата на всички балканджии греяна ракия пък ще внесе топлота в душите, а благодарение на лечебните й свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година.
Организаторите на голямото мартенско мероприятие подготвят и разнообразни конкурси, в които могат да участват всички желаещи: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина” , „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”, конкурс за детска рисунка „ Празникът, видян през моите очи”. Отличените в надпреварите ще получат награди и грамоти, а Голямата награда -живо прасенце, ще зарадва победителя в конкурса за най-крехка сланинка.
Грижейки се за доброто Ви настроение, певецът Райко Кирилов отново ще зарадва многобройните си почитатели. В мероприятието ще участват още оркестри, танцови формации и различни изпълнители. Талисманът на празника, триметровото розово прасе – гигант, ще радва малки и големи, които ще имат възможността да запечатат момента и да съхранят емоцията от тържественото събитие. Със специално изработените сувенири посетителите ще отнесат спомена за едно незабравимо преживяване, което си заслужава да се изживее отново и отново.
За съхраняване на българските традиции и обичаи всички желаещи могат да облекат и традиционно народно облекло – символ на етническото единство и многообразие на традиционната българска култура.
Под мотото: „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината”, приветстваме всички родолюбиви българи с „Добре дошли!” и „Наздраве!”.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button