ЧУХТЕ ЛИ ДОБРАТА НОВИНА? Петият кувьоз от кампания за събиране на капачки е вече в Троян!

Д-р Бамбов, Мартина Йорданова и Лазар Радков

БЛАГОДАРЕНИЕ НА  КАМПАНИЯТА „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“  В ТРОЯНСКОТО АГ ОТДЕЛЕНИЕ ИМА ЧИСТО НОВ КУВЬОЗ ЗА НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА.

Ден преди най-хубавия пролетен празник „Благовещение“ за троянското АГ отделение към МБАЛ в града бе празник. Благотворителната организация ”Капачки за бъдеще” в лицето на младите Мартина Йорданова и Лазар Радков подари кувьоз за отделението.  Въпреки почивния ден на мястото на събитието имаше шепа хора дошли  да присъстват на даряването на кувьоза.

Д-р Бамбов, управител на МБАЛ Троян, сподели пред репортера на Троян експрес, че такива подаръци за болници рядко се правят и затова за тях това е  страхотен жест.

Най- старият кувьоз в отделението  е от 1985 година и е много амортизиран. Този съвременен кувьоз идва точно навреме, каза още д-р Бамбов, и ще бъде въведен в експлоатация най-скоро. Старшата акушерка Йорданка Лалева посрещна дарът с думите: Ето това е кувьоз. Да те е страх да го пипнеш”

Главните ”виновници”, за да го има кувьоза, са млади хора малко над 30-те. Усмихнати, лъчезарни и засмяни. Мартина Йорданова и Лазар Радков поздравиха всички от екипът  на болницата, кмета на Община Троян и гражданите.

С влизането си в отделението те възкликнаха:  „Това е най-уреденото  АГ отделение в България. Чисто, подредено и уютно. Това те съобщиха и  в социалната  мрежа Фейсбук.

След монтирането на кувьоза младите благодетели получиха икона в знак на благодарност от Троянската болница от управителят д-р Бамбов.

В разговор между ентусиасти от Троян и Донка Михайлова подочухме, че ще има специален съд на центъра на града, за да се събират капачки. Веднага помолихме градоначалничката, която присъстваше на даряването на кувьоза, да ни каже дали това ще се случи.

Отговорът бе, че е назрял момента за това.“ Миналата година в Троян са се родили 37 недоносени бебета, което вече показва каква е необходимостта от кувьоза. Тази кампания придобива все по-голяма популярност и се виждат резултатите. Благодарни сме за жеста на Благотворителната организация на тези млади хора затова трябва да помогнем за да има в други градове.“, отговори Михайлова

Поразговорихме се  с Мартина и Лазар за идеята за събиране на капачки как е дошла?

“Малко хора знаят, че едно  от всеки десет бебенца се ражда недоносено. Още по-малко хора знаят, че 1 от всеки 3 бебенца, което е било в кувьоз, получава увреждане на зрението. И почти никой не знае, че състоянието на кувьозите в малките общински болници е трагично. Или са стари и амортизирани, или просто липсват. Затова решихме ,че е дошло времето това да се промени!

Когато започнахме преди година и половина, никой не вярваше, че можем да постигнем каквото и да било. Сега обаче  имаме събрани средства за 6 кувьоза от тази кампания. Имаме огромното желание да съберем поне за още 6 болници.

Когато започнахме – бяхме само двама души, аз  и Лазар“, разказва Мартина. Сега кампанията е подкрепена  от стотици хиляди.“

“С  помощта на всички ентусиасти за по-малко от година успяхме да съберем и рециклираме почти 80 000кг пластмаса и със събраните средства да закупим ШЕСТ (6) кувьоза.

5 вече дарихме в Червен бряг, Чирпан и Ботевград, Нова Загора и Троян. Съвсем скоро след това следва и Кнежа!

Не всички хора са добронамерени и безкористни като нас. Има и други кампании за събиране на капачки, но много, от които се използват, за да лъскат имиджа на някои политическа партия и на някой политик …

Какъв е резултатът?

Събраните от хората капачки не  се ползват за добро. И като лош финал   капачките биват изхвърляне в природата, а не на сметище.

За жалост има   некоректни кампании и  българите трябва да внимават къде  си носят капачките.

Имаме списък с пунктовете в България, които приемат капачките.   В Троян е на Мирослав Дочев – 0887891175 / 0883368623, а В Орешак има два. За единият отговаря Милка Стаевска – 0878837631

Събраните капачки се носят в София – два пъти в годината през 6 месеца. На 13-ти април т.г отново ще има такава акция. Мирослав и Милка ще ни ги докарат в София. Там има камиони на предприятията, които изкупуват капачките.

След това се рециклират, разтопяват и наново се прави някакъв продукт. Т.е  капачките не се хвърлят, а се използват отново, но вече като друго. Колкото по-популярна става тази наша кампания – толкова повече  стават злоупотребите за съжаление. Затова от всички ни зависи да образоваме хората около себе си и да държим сметка на всички, които претендират, че правят нещо полезно!”, обясниха Мартина и Лазар

Контейнерът в Орешак

По долу публикуваме списъка на пунктовете.

 

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?fbclid=IwAR2HGKtIE-o9QcvnpM0gPT_gwCx7Ms5c2lkeutZzGp7WTB4kadH2hGWvjAA

&ll=42.708516208938015%2C25.306391550000058&mid=1WLR05JxR8eyt2qXdAo7nrnA3GmE7PvlX&z=7

 

Как са решили да се събира за кувьоз младите хора?

“Простичко е. Децата са бъдещето на България. Значи трябва да се започне от бебчетата. Проучихме в АГ отделенията какво е най-необходимо. И решихме да е кувьози.

Коя болница има нужда от кувьоз  се разбира чрез запитвания до Министерството на здравеопазването и след това до Общинските болниците. След като се дари  толкова ценната апаратура се сключват тристанни договори. Между организацията и болницата и фирмата, която е подсигурила апаратурата.

Как се избира фирмата, от която да се закупят кувьозите?

Пускат се запитвания за оферти към фирмите , занимаващи се такъв вид апаратура. Прави  се подбор като основен критерий е фирмата да предлага всички екстри: транспорт, монтаж, инструктиране и разбира се подръжка на кувьоза, който струва 20 000 лв.”, отговориха дарителите
Лазар е пресметнал е,че 25 капачки са равни на 1 стотинка. Нека сметнем колко по 25 капачки трябва да се съберат за да се закупи този апарат.

Мартина и Лазар не работят с пари, а с фактури. Даренията са във вид на транспорт или нещо друго.
Двамата си имат професии , а благотворителността им е хоби. Много пъти Мартина е искала да зареже това заради недоразбрали българи или някаква трудност, или безсънни нощи. Но като вижда, че тази кампания е обхванала стотици хиляди и се вижда резултата, отново продължава.

Каква е рецептата за да има успех едно такова начинание?

Любов. Тя трябва да се влага от сърце и душа и резултатите са налице, отговориха  Мартина Йорданова и Лазар с радостното име Радков.

Аз тръгнах от АГ отделението заредена с положителна емоция и вяра, че младите хора са нашето бъдеще.

 

 

Related Articles

Back to top button