В Радювене изведнъж се увеличи населението

В Радювене изведнъж се увеличи населението

Кметът на Община Ловеч  е назначила комисия със Заповед № 3-574 /15.04.2019 г за проверка на   спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес по настоящ адрес в село Радювене за период 01.01.2019 г. до 15.04.2019 г. Проверката е след получен сигнал за рязко увеличен брой на новорегистрираните в населеното място. Проверени са 71 адреса и общо 286 лица – постоянно живеещи и новодошли. Комисията е предложила за дерегистрация 30 лица, останалите новорегистрирани отговарят на законовите изисквания.
Проверката показва още, че повечето новодошли са от град Угърчин и село Катунец, но има и от Ловеч. Някои от тях са регистрирани на адреси, където има негодни за обитаване сгради, с прекъснато електрозахранване и неотговаряща на закона квадратура за един човек. В други случаи липсват документите за собственост и/или декларация за съгласие на собственика.
Много са случаите на пренаселеност, например на ул. „Стоян Едрев“ № 97А са се настанили седем лица.
Затова се пристъпва към заличаване на регистрацията на лицата в нарушение. Проверката в с. Радювене е за периода 01.01.2019 г. до 15.04.2019 г. и е направена съгласно чл. 92 и чл. 99а от Закона за гражданска регистрация за адресна регистрация.
За посочените нарушения е подаден сигнал до прокуратурата.
През предходните години не е забелязван подобен процес на „преселение“ към Радювене.
Кметът на Радювене Венцислав Банчев поясни, че повечето от новите регистрации са правени от негова служителка, тъй като той е бил в болнични.

„Аз не ги проверявам. Те са от околните села и от кварталите на град Ловеч“. Банчев допълни, че най-вероятно става въпрос за изборен туризъм.

„Те ги водят лично в кметството, повечето и са регистрирани на адреси на техни роднини“.

Наесен в страната предстоят редовни местни избори, съобщава БНР

Община Ловеч

Related Articles

Back to top button