Витлием Илиев: Ще има паметна плоча на Александър Стамболийски в Троян

В годината когато се навършват 140 години от рождението на  земеделския лидер Александър Стамболийски и 120 години от организираното земеделско движение  в България ръководството на БЗНС област Ловеч ще постави паметни плочи и барелеф  на убития след 9-то юнския преврат  през 1923 година в Троян, селата  Орешак, Врабево и Ломец

По този повод се срещнахме с председателя на областното ръководство на земеделците за област Ловеч Витлием Илиев.

Той ни разказа, че от дълго време е замисляна тази идея, защото Троян е единствения град в който няма нито улица, нито паметна плоча на този българин. Със секретаря на Община Троян Цветелина Калчева и главния архитект  на Общината е водил разговори за намиране на площад или улица с името на Стамболийски, но явно или е заличена или изобщо няма Затова решил и споделил с лидера на БЗНС Николай Ненчев за поставяне на барелеф на големия българин.  Било прието с положително мнение.
Заедно с  общинския съветник Веселин Илиев  , Богослава Влаева, Ганка Влаховска, и  Нина Стайкова са сформирали Инициативен комитет по тази причина.
Витлием Илиев вече е имал предварителни разговори със скулптора от Плевен Иван Атанасов, който ще му предложи няколко варианта. Следващите стъпки ще  са: изработване на проект, намиране на подходящо място. Не на последно място ще е обявяване на дарителска кампания за събиране на средства, като помощта ще  кой как може.

 

Троянските земеделци имат разрешение от кметовете на селата Врабево и Орешак да поставят паметни плочи  с името на Александър Стамболийски в тези населени места . В село Ломец ще има  на чешма  плоча и улица на името на Министър председателя на България, който  имаше тежката задача да подпише Ноьския договор . А след 9-тоюнския преврат 1923 година убит в родния си дом  в село  Славовица, която в момента е превърната в Музей

По повод тези годишнини отново ще се състои Гергьовски събор в Троян. Ще се експонира и изложба за Стамболийски.

Пожелахме на г-н Витлием Илиев  успех в това начинание!

снимка:Инфо Троян

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button