Тенденция

Кой ще е новият игумен на Троянския манастир?

Това е въпросът, чийто отговор съвсем скоро ще научим, съобщават от Синодалната палата. Изборът се налага, след като преди няколко месеца дотогавашният игумен епископ Сионий беше преместен като игумен на Бачковския манастир, за да затегне финансовата и стопанската дисциплина там.

Кандидати за поста са архимандритите Викентий Митев от Ловешка епархия, Антим Маноилов – протосингел на Видинска митрополия и Исаак Бояджийски, архиерейски наместник на Ломска духовна околия. И тримата са завършили теология в български университети.

 

Архимандрит Антим е и магистър по Стопанска дейност и публична администрация от Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград и бакалавър- счетоводител от Нов Български университет. Архимандрит Исаак е бил докторант в Московския богословски институт за аспирантура под ръководството, който е създаден от т. нар. „външен министър“ на Руската православна църква – Волоколамски митрополит Иларион. Викентий пък, в момента е в магистърския курс по Християнско поклоничество в Богословския факултет на Софийския университет.

Досегашният игумен на Троянския мнастир Величкий епископ Сионий

Да припомним, че Епископ Сионий беше въдворен като игумен на Бачковския манастир. през месец Април. Светият синод реши да смени досегашния духовен ръководител – архимандрит Самуил, който служи в светата обител от 2017 г. Епископ Сионий бе игумен и на Троянския манастир, който ръководи успешно през последните пет години.

Единственото, което се посочва е, че той е добър духовник, но не е добър ръководител и затова ще бъде сменен с епископ Сионий. Архимандрит Самуил бе освободен от длъжност и  се върна във Видин

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button