Взаимодействието между църквата и медиите в полза на обществото

Взаимодействието между църквата и медиите в полза на обществото, журналистиката в служение на истината, пресечната точка на църковния и обществения интерес бяха част от темите, обсъдени на семинар за журналисти „Църква, вяра, медии и общество“. Форумът се организира за пръв път от Светия синод, а домакин е Троянският манастир „Успение Богородично“.
„Целта е да намерим общ език с медиите, защото те са огромна сила. В нашата църковна дейност, която е да просвещаваме християнски хората, да възпитаваме децата, медиите могат да ни бъдат голям помощник, но и много да ни пречат. Има много хора в медиите, които имат нужда да намерят по-близки отношения с църквата, да могат, когато е необходимо, да се запознаят с много въпроси, да имат по-близък достъп до духовници, да получат сведения, мнения, наставления“, заяви за БТА Ловчанският митрополит Гавриил, по чиято инициатива се организира семинарът. Той изнесе доклад на тема: „Църквата и медиите – съработничество във вярата за полза на обществото“.
По думите му медиите трябва да знаят първо истината, за да могат правилно да я осветляват. „Ние трябва да се стараем да ги убедим, че тяхната дейност трябва да бъде свързана с възпитанието, с нашите християнски традиции. Тяхната сила трябва да се насочва за духовно възвишение на хората. Това за мен е много важна задача пред медиите“, добави митрополитът. Според него духовното и интелектуално развитие няма граници, най-важното е да се започне от децата и тогава ще има добри свещеници, владици, учители, журналисти.
Свещеноиконом Николай Георгиев каза в своя доклад, че пресечната точка на църковния и обществения интерес е църквата да си остане църква, тъй като основната й цел е да мисионерства. „Тя трябва да представи Христос, да се говори за Христос, да се живее Христос“, добави духовникът.

Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил възглави неделната св. Литургия в съборния храм на Троянската св. обител. Той бе в съслужение с Велички епископ Сионий, игумен на светата обител, манастирски братя и свещеници от страната. С Божествената литургия завърши и организирания за първи път у нас квалификационен семинар за журналисти в улесняване на тяхната работа в църковната сфера, както и създаването на механизъм за по-добро съработничество между Църквата и медиите.

Related Articles

Back to top button