В очакване на международния фестивал “ JAM ON THE RIVER’ Дебнево, 2019

След  около 14 дни , на 3-ти август 2019год.(събота) от  13:00часа,  ще се проведе второто издание на международния фестивал на музиката и изкуствата „JAM ON THE RIVER“ – Дебнево, 2019.  в местността“Лъка“ с.Дебнево край реката. В превод – Лежерно(небрежно) изпълнение на музика край реката. Идеята на този културен форум е да даде възможност, както на публиката, така и на участниците в него, да се насладят на свободата, изразена чрез магията, наречена музика. Пред кулисите на прекрасния троянски Балкан ви очакват срещи с хора на изкуството от региона и Европа. Ще музицират, импровизират и експериментират заедно.

Община Троян отново ще бъде един от основните спомоществователи.В очакване на международния фестивал " JAM ON THE RIVER' Дебнево, 2019

Тази година отново ще видим на сцената  на феста Ангел Димитров(китара), Радко Петков(поп певец) и група „NOVO 5“

Останалите нови  изпълнители са гостите от Германия: Матиас Дьорзам – саксофон и  Кристофър Херман – виолончело; Ансамбъл „Здрави“ към Софарма АД, Ансамбъл за народни песни и танци „Елица“ с.Врабево, Духова музика „Заедно“ – гр. Троян,  и поппевицата Ани Ненова, която ще пее сама и в дует с „Гласът на България“  Радко Петков

 Организаторката на събитието, Вероника Тодорова,  няма да ни лиши от удоволствието да чуем нейни солови изпълнения, както  и в дуети и триа с останалите изпълнители.В очакване на международния фестивал " JAM ON THE RIVER' Дебнево, 2019

За озвучаването ще се погрижи Пламен Димитров от “‘RainbowMusic“ (озвучавал „Джулая морнинг“ на Беклемето, „Рок академията“ в Троян)

Със свои произведения ще участват и „Керамика Ковачеви“  ЕООД, Avio Design Ltd., които ще демонстрират умения, Glassmalerei“ – Неда Личева и  керамичката Мила Воденичарова

Трилър с моменти от миналогодишното издание

Групата за народни танци в с. Врабево се сформира през 2010 година oт eнтусиасти, обичащи българските хора. Танцуват с голямо желание и любов. Хореограф е Велислава Вълкова, а името на групата  Ансамбъл „Здрави“ към Софарма АД.

Освен като изпълнител Ангел Димитров е известен и като композитор и аранжор. През 2006г. започва работа в Българско Национално Радио в оркестъра за народна музика като солист – оркестрант. Наред със студийната и концертна дейност в БНР осъществява и многобройни проекти с музиканти като Теодосий Спасов, Надялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Иво Папазов, Петьр Ралчев и много други. Виртуозните му изпълнения съчетават различни стилове като рок, джаз, блус, латино и го правят изключително интересен за българската и световна музикална сцена.

Матиас Дьорзам – роден през 1960 в Манхайм / Германия.

Завършил кларинет, флейта и композиция в музикалната консерватория Манхайм и саксофон и композиция в Swiss-Jazz-School в Берн / Швейцария. Известен в Европа с проекти като „Rodgau Monotones“, „De-Phazz“, „Sydney Youngblood“, „Stuttgarter Philharmoniker“, „French Acoustic“. В своя стил на свирене, Матиас обича да се движи по границите на различни жанрове и умело да ги слива.

Кристофър Херман – Виолончелист – родом от Франкфурт / Германия

Доцент в Консерваторията „Emanuel Feuermann“ в Кронберг.

Заедно с интереса му към класическата и модерна музика през годините се събужда и любопитството към джаза и музиката от различни култури. Създава свой собствен език в тонове, с който се отличава през годините на музикалните сцени както в Германия, така и в САЩ, Англия, Румъния, Австрия, Швейцария, Италия и Франция.  

„NOVO5 „– рок, блус, прогресив са стиловете, които събират през 2017 Боян Ненков – китара, Христо Василев – китара, Пламен Балабанов – бас и Стефан Тодоров – ударни. Групата има един издаден студиен албум и редица клубни участия в страната.

Ансамбъл за народни песни и танци „Елица“ към читалище „Христо Ботев – 1911“ с. Врабево е създаден преди 22 години по идея на Марияна  Стратева. В репертоара на ансамбъла са включени обработени народни песни и танци, предимно от Северна България. Музикален ръководител е Михаил Радев, а художествен – Милка Стратева. Групата има десетки награди от национални и международни фестивали и конкурси.

Духова музика „Заедно“ – гр. Троян – амбициозни, усмихнати, с хъс, желание и дарба да свирят. Те са момчетата, които на шега тръгнаха и станаха любимци на публиката. За 5 години имат зад гърба си над 1000 национални изяви. Носители на златни медали и отличия от многобройни фестивали като „Искри от миналото“, „Фолклорен извор“ – Царевец, „Фестивал за духови оркестри“ – Поморие и други. Днес групата обединява възпитаници на Музикална академия „Панчо Владигеров“ София, АМТИИ – Пловдив както и на Великотърновсия университет. Българското, пъстрото, истинското и фолклора са посланията, които носи музиката на момчетата от „Заедно“.

Радко Петков и Ани Ненова – Едни от големите гласове на България, солисти на Студия „Гласове“ с вокален педагог Мариета Жекова.

Едва на 19 години, Радко Петков е обещаващ изпълнител, по-познат като победителя от „Гласът на България“ за 2017 година. Носител на многобройни конкурсни награди, полуфиналист от „България търси талант“, финалист в „Големите надежди“, първо място в „Italian Music Festival“ – Рим, първо място в „Сезони“ – Бургас, първо място в Национален конкурс на МОН“ – Пловдив.

Гласът и талантът на Ани Ненова я водят до редица участия в престижни национални и международни конкурси и фестивали, където печели призови награди. Първа награда от „Път към славата“ – София, награда на телевизионния зрител от „Пирин Фолк“ – Сандански, „Гран При“ от „Петнадесет лалета“ – Хисаря, първа награда от европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ – Добрич и много други.

Вероника Тодорова – Акордеон. 

Основите на музикалното и обучение полага Мариета Жекова в троянската музикална школа. По-късно Вероника продължава музикалното си обучение в Дийц-Германия. От 2005 до 2007 г. е стундентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджиери – Италия, след което завършва и инструментална педагогика в Музикалната академия в Дармщад – Германия.

По време на 26-годишния си музикален път, Вероника сяда на сцената на едни от най-престижните международни и световни музикални конкурси и фестивали в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Три пъти носител на първо място от Акордеонен конкурс в Пловдив, първо място от „Citta di Lanciano“ – Италия, „Primus Ikaalinen“ – Финландия, „Deutsche Meisterin 2006“ – Германия и много други.

През 2004 г. основава „Вероника Тодорова Бенд“, с който издава първите си два албума „Rosso“ и „Balkan Train“, които бяха представени и на българската публика по време на турнето им през 2008 година. През последните 10 години групата взима участие в редица фестивали и турнета, някои от които с радио „HR3“ и „Deutsche Welle“ – Германия.

В момента Вероника участва в различни международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и много други.

С част от тях основава и групата „Eurasians Unity“, която печели престижната наградата „World Music Prise“ за 2015 година, а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум.

От 2017 г Вероника е диригент на „Мандолинен оркестър – Хайлигенрот“ и „Акордеонен оркестър – Идщайн“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button