Блиц интервю със Станка Марешка – моторът на НЧ“Наука – 1870″ Троян

Мартин Мочков - новият хореограф на ФА"Траяна" и "Ха, за здраве"

Блиц интервю със Станка Марешка - моторът на НЧ"Наука - 1870" Троян
Мартин Мочков
Интервюто взе: Руслана Попсавова

От една година Фолклорен ансамбъл „Траяна” към НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян е без ръководител. По този повод потърсихме  секретаря на читалището Станка Марешка да разкаже повече как ансамбълът функционираше без ръководител и за други проблеми и интересни факти.

 Здравейте, госпожо Марешка!

От доста време Вие пускате обяви за хореограф за Фолклорния ансамбъл „Траяна“.  Не се забеляза да има спад в дейността и на групата „Ха, за здраве“. Бихте ли дали повече яснота? Кой бе хореограф преди това?

Блиц интервю със Станка Марешка - моторът на НЧ"Наука - 1870" Троян
Мартин Мочков

 – От  почти 1 година ФА“Траяна“ беше без ръководител. Ръководството на близо 150-годишния духовен център не  е спирало да търси специалист в тази област през този период.  Благодарение на Иван Иванов – дългогодишен художествен ръководител на ансамбъла, никой не  усети липсата.  Ансамбълът и  многобройната група за  народни танци продължиха да функционират.
Къде ли не питахме? По хореографските училища, в Академията за танцово изкуство. Обяви  пускахме постоянно. За жалост младите бягат към големия град или в чужбина. Никой не желае да дойде в малък град. Запознахме се с г-н Мартин Мочков, хореографът на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен. Той беше жури на Фестивал „Тройче“, тази година в Луковит. Впечатлен от танцьорите на ФА „Траяна“, решихме да работим заедно през новия творчески сезон 2019/2020 г. Всички троянци , които са навътре в хореографското изкуство, изразиха своя възторг от  избора ни за Мочков. Много трудно беше и за танцьорите. Но те не спряха да репетират. Това обаче нямаше да стане, ако не бе Иван Иванов, който доброволно организираше участия, репетиции, костюми и т.н.  

 Хореографът Васил Гърмолов  къде е? Ще продължи ли да обучава  децата?

 – Да, той е безспорен идол за малките и голям професионалист. Ще продължи да води двете групи напреднали деца.  С най-малките танцьори – начинаещите ще се занимава г-н Мочков.

  От тук насетне какво предстои, кога ще има репетиции?

 – Репетициите на групата „Ха, за здраве” започват на 04.09.2019 г. (сряда) и ще се провеждат всеки понеделник и сряда по следния график: 
Начинаещи: 17:30 – 18:45 ч. 
Напреднали: 19:00 – 20:15 ч.
Репетициите на ФА „Траяна” започват на 05.09.2019 г. (четвъртък) и ще се провеждат всеки вторник и четвъртък по следния график: 
Деца-начинаещи: 16:45 – 17:30 ч. (след 01.10.2019 г.)
Концертен състав: 18:00 – 20:00 ч. 

 Двете групи напреднали деца продължават своите занимания с досегашния доказал се, добър хореограф Васил Гърмолов.

Родителска среща на желаещи деца (начинаещи) – 19.09.2019 г. (четвъртък), 17:15 ч. в репетиционната зала.

Още един път искаме да благодарим на всички доброволци, които не позволиха  Фолклорен ансамбъл“Траяна“ да се разпадне. Дадоха всичко от себе си. 

Пожелаваме много приятни емоции и успехи на талантливите ни танцьори, на техните хореографи и ръководители!

Кой е Мартин Мочков?

 – Завършил е Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. Израства като артист-изпълнител и хореограф в ансамбъл „Тракия”, където работи в продължение на 23 години.
През времето на професионалната си кариера Мартин Мочков 3 години работи и в състава на Нешка Робева „Два свята” и „Орисия”. Има повече от 20 свои авторски постановки.
През 2017 година се завръща в родния Плевен и в Северняшкия ансамбъл.
„Танцът – това е енергия, с която да изтанцуваш преживяното. Танцът е култура, начин на живот” – казва Мартин Мочков.

Какво може да очакваме през Новия сезон?

 – От тази година разкриваме нова школа „Иконопис“. Неин ръководител ще бъде Десислава Банева. Тя е завършила иконография във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – В. Търново. Освен това има специализация по живопис и притежава учителска правоспособност. Школата е отворена към широк кръг участници – деца, ученици, младежи и възрастни, към широк кръг от хора, които желаят да придобият познания и умения в тази област. В Школата по иконопис участниците ще се запознаят с историята на иконописта в кратък теоретичен модул, с каноните, техниките и правилата за рисуване на икони. Ще могат да правят копия на икони, както и да рисуват свои авторски икони. Освен с иконопис, те ще имат възможност да се занимават и със стенопис, направа на керамични икони, а също така и с изработване на съдове с фуржова техника. Готовите творби ще бъдат показвани в изложби.

        • С нов кабинет стартира и Школата по изобразително изкуство с ръководител Маргрет Креклешка. През пролетта в общинската програма „Обществен форум за реализация на партньорски проекти” в община Троян през 2019  г. НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян кандидатства със свой проект „Арт ателие по изобразително изкуство и иконопис”. На конкурсната сесия нашият проект събра най-много точки и се класира на първо място. С неговата реализация в сградата на обновеното ни читалище се създаде творческо пространство за заниманията на младите художници от Школата по изобразително изкуство към читалището с ръководител Маргрет Креклешка и за заниманията на новата ни читалищна форма – Школа по иконопис.
        • Нека не забравяме, че читалищната дейност в Троян става на 150 години през 2020 г. Това е празник за целия град и се надявам троянци да се включат активно с идеи за отбелязването на тази забележителна годишнина на имейл; nauka-tr@mail.bg, или тел. 0670 / 62060

 

Благодаря , г-жо Марешка! Още един път успех и от нас в това  трудно поприще  като двигател на читалището.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button