Орешашкият панаир пази духа и традициите на прадедите ни

Откриването на Традиционния панаир - 15.08.2019 година

 

По стародавна традиция в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак организират Традиционен панаир на занаятите. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIIIв., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаира се превръща в един от най-големите в Северна България.

Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на  традиционна кухня и музика в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена и зона с атракциони. Организаторите предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 15 до 18 август 2019г.  пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни.

В Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции.

Традиционният панаир на занаятите има четири обособени зони: за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Специално изготвената карта на събитието помага на многобройните гости  на традиционния панаир на занаятите и Троянския манастир да бъдат бързо информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват. Показани са възможностите за паркиране, както и пътя на литийното шествие от Манастира до параклиса.

Отдавна Орешак  се е превърнал в символ на любовта към занаята и люлка на духовните ценности. Посещението на традиционния панаир на занаятите  и храмовия празник на Троянския манастир е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени.

Прекрасните  природни дадености на района и  многообразието от „живи занаяти”   са изключително богатство, при допира с което  всеки посетител попада в плен на емоцията от това  вълнуващо културно събитие в сърцето на Балкана.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button