Стотици миряни посетиха Троянския манастир

Нови камбанни мелодии изпълниха Светата обител

Троянският манастир отново се напълни със стотици православни християни, които бяха дошли да се помолят пред чудотворната икона на Майката Божия.

Сутринта  бе извършена полунощница и литийно шествие с плащаницата, на която е изобразен празникът Успение Богородично.

В Традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Божията Майка – Троеручица се включиха стотици православни християни. В тържествата днес се включиха и народния представител  инж.Иван Миховски, кметовете на Троян и Ловеч, както и ръководството на Община Троян

За храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“ миряните бяха посрещнати в Светата обител с нов камбанен звън. Монтиран е нов механизъм за задвижване на камбаните, изработен е от руски инженери в Москва. С него са доставени и две нови камбани от там. Това заяви за БТА игуменът на Троянската света обител Велички епископ Сионий.
По думите му механизмът задвижва камбаните с 14 различни мелодии, като в изработката му е участвал руски музикант, занимаващ се само с камбанните звънове на огромните руски църкви и манастири. На три места у нас има такъв механизъм – в Троянския манастир, в Гигинския манастир до София и в обновената църква в Лесидрен.
„От старо време в Светата обител имаше шест старинни камбани, много звънки и красиви, изработени още преди Освобождението в Русия. Сега бяха направени в Москва още две камбани. Този механизъм задейства камбаните по много умел начин, така че да не звучи електронно, а все едно от няколко звънари“, посочи дядо Сионий и добави, че камбаните и механизмът са дарение.
За пръв път миряните чуха новите камбанни мелодии  в навечерието на празника Успение Богородично /15 август/

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button