Панихида в памет на Патриарх Максим (Видео)

7 години от неговата кончина

В Троянския манастир „Успение Богородично“  отбелязват седем  години от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Пред гроба на Негово светейшество, намиращ се в храма на манастира, зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица   се  поклониха митрополити, духовници и миряни. Отслужена бе и заупокойна Света литургия и панихида, с участието на патриарх Неофит.

„Мир и покой за душата му и милост за нас и за светата ни църква, която Господ ни е дарил със всеотдаен и ревностен пастир, достоен монах и епископ, благ и мъдър архиерей, отдал целия си живот дълголетен на Бога и на нашия благочестив православен народ“, заяви патриарх Неофит.

Денят на неговат  смърт е  6 ноември, но Светия синод реши панихидата да бъде извршена днес. В деня на Архагеловата задушница.

От Светата Троянска обител е започнал монашеският път на неговия Максим – манастирът, който той  бе избрал и за постоянен свой земен дом.

Патриарх Максим трябва да бъде запомнен  със силната му вяра, непоклатимата християнска надежда и искрена любов към Бога и човеците, с достойно изпълнен архипастирски дълг на предстоятел на светата ни църква в много трудни времена на изпитания за вярата на нашия народ, споделя пловдивският владика Николай през 2018 година.

Мир на праха му!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button