На Архангелова задушница почитаме загиналите войни

Днес, 2 ноември е Архангелова – мъжка задушница. Отбелязва се в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил – 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват през годината. В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен – възпоминание, така че те не са забравени. Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и така наречените раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е бил от комунистеския режим през 1946 и официално е възстановен през 1992 година от Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button