На многая лета, Владико!

Епископ Сионий е човек с харизма и размах на духовен водач

Величкий епископ Сионий- игумен на два от трите ставропигиални манастири –Троянски и Бачковски, отбелязва своя юбилей.

 Дядо Сионий  е отгледан от семейството си с много любов. Научен е на   традициите   от Егейска Македония. Той е доказан българин, любещ и действащ духовен просветител на православната християнска вяра. От дете е възпитан в национални традиции и духовност.
  С непрекъснат жар и страст, Дядо Сионий в годините се бори, отстоява и постоянно  гради, и проповядва както словото  божие, така и българското.
   Целият му път на духовника, съвременен възродител и просветител е белязан със знания за национална гордост и достойнство.
  Като монах и игумен на клисурския манастир, ректор на Софийската духовна семинария, викариен епископ във Видинска епархия, игумен на Лопушански манастир и днес – духовен водач на двама от трите ставропигиални манастири – Троянски и Бачковски, увлича със себе си десетки и стотици българи-миряни.
Неговото слово, ерудицията и човешките добродетели са всеизвестни и извън пределите на България и на Българската православна църква. Със своите действия той се доказва в годините като стожер на православната християнска вяра и неин духовен водач.
   Епископ Сионий е единственият съвременен духовник и будител. Неговата дарителска и покровителска дейност е широко известна и се простира и извън границите на България. Това предразполага морално, материално укрепване на  църкви, манастири и  поместни църкви.
Свързвайки  се с творци на съвременната българска култура, стимулирайки  творчеството, вдъхновенията и реализациите им, създава творчески ателиета, неделни училища, организирани семинари и пленери.
Благотворително изпитал себе си е пример за всички нас.  Топлината и сърдечността, добротата и човечността привличат като магнитни малки и големи. Защото епископ Сионий е човек с харизма и размах на духовен водач.

 Обръщайки  се назад във времето може спокойно да се каже: Велички епископ Сионий е един действащ и използващ народен будител и духовник.
На многая лета,  Ангеле!

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button