Награда за троянска ученичка

Награда получи на 8 ноември 2019 г.  в старата ни столица Велико Търново  Таня Хитрова от 12. а клас на СУ „Васил Левски“ – Троян , когато се състоя заключителният етап на  Националния исторически конкурс „140 години Търновска конституция“.

Той се проведе в  музея „Възраждане и Учредително събрание“, където именно е приета Първата българска конституция. Това е XXVII издание на конкурса, който по традиция се организира от Национален клуб „Родолюбие“. Тържеството се откри от Янка Такева, председател на Клуба и председател на Синдиката на българските учители към КНСБ. На церемонията по награждаването присъстваха зам.-министъра на образованието инж. Таня Михайлова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, преподаватели, общественици. Председател на журито бе проф. Красимира Табакова, преподавател в  Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 В надпреварата са се включили над 1200 участници, а до  финала на конкурса са допуснати 350 ученици. За наша радост сред победителите се нареди Таня Хитрова от 12. а клас на СУ „Васил Левски“ – Троян. Ръководител на дванадесетокласничката е госпожа Цветелина Мутафова, преподавател по история. За реферата, посветен на нейния родственик Тома Хитров, Таня  получи трета награда. За съжаление никой от училище дори не подозира, че Тома Хитров е човекът, чийто обектив е запечатал образите на едни от най-великите българи: Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Петко Славейков и много други.

Заместник-министърът Михайлова благодари на всички участници и подчерта, че със своите разработки те допринасят за повдигане на националното ни самочувствие, за родолюбието и за паметта към родовите ни корени.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button