Паметник на Левски в Троян ще има

На месечната пресконференция  на Донка Михайлова, проведена на 13.11.2019 година, отново бе потвърдено от самата кметица, че след гласуваното решение на Общински съвет  Троян (мандат 2015-2019-та) на 28.09.2019г.  пред читалището на централния площад в Троян ще бъде издигнат паметник на Васил Левски. Идеята е на инициативен комитет от членове на Общински комитет „Васил Левски“ и „Ротари клуб“  в града.   Общинските съветници имаха право да избират от  три места  в града за поставяне на паметника.

Едното е в градинката на „Рила” (Тифани) ( по предложение на арх. Борис Кръстев), другото – пред НЧ ”Наука-1870” Троян(пл.“Възраждане“) (предложението е на скулптора Георги Чапкънов и арх.Станислав Константинов, подкрепено от Ротари клуб Троян)  и третото – в градинката пред СУ ”Васил Левски” в града.

Общинските съветници решиха паметника да е пред обновеното читалище в града. Триметровият паметник на Левски   ще се изгражда с дарителски средства, обясни Донка  Михайлова.

„Идеята е финансирането да стане по начина, по който се финансират паметните знаци в Троян от две години вече. От инициативен комитет, който да започне набирането на дарения. Разбира се, напълно естествено е община Троян да бъде най-големият дарител в една такава инициатива“, каза още градоначалничката.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button