Престижна награда за дванадесетокласничка от СУ „Васил Левски“ – Троян

На 14 и 15 ноември 2019 г. в морската ни столица Варна се проведе Националният исторически конкурс „Надеждата за свободата“ –  миналото в разказ и легенди – хайдути, просветители и борци за национално освобождение. Той бе посветен на 280 г. от рождението на Софроний Врачански, 150 г. от смъртта на Ботьо Петков и 140 г. от смъртта на Любен Каравелов.

Събитието бе организирано по инициатива на Първа езикова гимназия, гр. Варна в партньорство с Регионалния исторически музей, Варна и с подкрепата на фонд „Култура“ към Община Варна.

В музея на Възраждането започна Националната конференция „Нашите будители“, в която участие взеха проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана и в Гърция, проф. Димитър Веселинов – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Боян Ботев – председател на Фондация „Христо Ботев“.

Вечерта в зала „Пленарна“ на Община Варна бяха обявени победителите от конкурса. В него участие взеха ученици от 58 гимназии от цялата страна. Те премериха сили в следните категории: доклад, есе, презентация и драматизация. Яна Раева от 12. а клас на СУ „Васил Левски“, гр. Троян бе класирана на първо място за есето си „Защото сме българи…“ Ръководител на дванадесетокласничката е Цветелина Мутафова, преподавател по история.

 

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button