Троянско участие в семинар по статистика

СУ „Васил Левски“ – Троян представи община Троян на семинара „Трета Европейска олимпада по статистика – регламент и насоки за участие“, който се проведе в Учебния център на Националния статистически институт в с. Сливек.

Троянско участие в семинар по статистикаВ работата на семинара взеха участие Ангел Балев, директор на училището, и Ангелина Иванова – учител и ментор на няколко обора участници в първите две Европейски олимпиади по статистика и в Международния конкурс за статистически плакат.

Целта на семинара, организиран от Националния статистически институт, е да се повиши статистическата култура на учениците. Информация за различни инициативи за повишаване на статистическата култура на учениците с акцент върху  Европейската олимпиада по статистика представи екип от специалисти от НСИ – Антоанета Илкова, Десислава Манчева, Любомир Блатски и Антония Петрова, а насоки за работата на менторите даде доц. д-р Александър Найденов от УНСС (катедра  „Статистика и иконометрия“). В дискусиите се включиха повече от 90 учители от 51 училища от 28 града от Северна България.

СУ „Васил Левски“ – Троян първо в  област Ловеч се включи в Олимпиадата и вече има две участия, а миналата година отборът на единадесетокласниците Симеон Бояджиев и Иван Пеевски се класира на впечатляващото второ място на националния кръг от Международния конкурс за статистически плакат.

Националният статистически институт напомня, че не само записването, а и участието в Европейската олимпиада по статистика се извършва онлайн и вече всички желаещи могат да се регистрират на сайта на НСИ. Тестовете ще бъдат отворени за решаване от участниците онлайн в продължение на 2 седмици.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button