Mитрополит Гавриил се срещна с троянски учители

По инициатива на РУО – Ловеч и БПЦ бе проведена среща за обучение по религия в учебните и детските заведения.

Днес, в последния ден на януари, в салона на Общински съвет – гр. Троян  по инициатива на РУО – Ловеч и Българска православна църква бе проведена среща за обсъждане на възможностите за обучение по религия в учебните и детските заведения на територията на община Троян.

На срещата присъстваха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит, отец Казашки- представител на Ловешка епархия, г-жа Светла Христова- старши експерт за обучението в начален етап при РУО – Ловеч, г-жа Стоянка Цанова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия при РУО Ловеч, г-жа Михайлова – кмет на Община Троян, г-жа Русенова – заместник – кмет с ресор „Образование“, експерти от отдел  „Образование, култура, социални и младежки дейности“ в община Троян, ставрофорен свещеноиконом Марин Божков и неговият син дякон Войден, представители на всички учебни заведения на територията на община Троян.

След сериозно представяне на предимствата, които дава едно религиозно образование в ранна възраст от Негово високопреосвещенство, г-жа Христова припомни законово регламентираните норми за възможностите за обучение по религия и призова директорите да ги популяризират сред родителската общност, а учителите, които са преминали обучение по Националната програма „Квалификации“, да презентират ползите от познаване на християнските ценности сред децата. Също така е важно  децата и учениците да бъдат насърчавани за включване в конкурсите по религия на Министерство на образованието и науката, на които РУО –Ловеч е домакин.

Срещата завърши с предложение от страна на г-жа Русенова за създаване на цялостна програма и обсъждането ѝ от комисията по образование в ОбС, проучване на интереса сред родителите и учениците и готовността за сформиране на групи за обучение по религия и християнски ценности към началото на следващата учебна година. НВПреосвещенство  подкрепи идеята и предложи да се направи среща отново след година, за да се обсъдят резултатите.

Related Articles

Back to top button