Предлагат такса ”Водомер”

В Троян цената на водата остава трайно по-ниска

Регионалният министър Петя Аврамова от трибуната на парламента заяви, че предлагат въвеждане на нова такса „водомер“. Идеята е хората да плащат за вода дори да не живеят постоянно в къщата или в апартамента.
Предвижда се да се промени принципът за формиране на цената на водата, като в нея се включи освен променлива част, зависеща от количеството на ползваните услуги, така и постоянна част. Хиляди хора имат вили, в които ходят по няколко пъти в годината и то само през лятото. В селата има необитаеми къщи. В курортите пък много хора имат имоти, в които ходят само през лятото.
Ако промените бъдат приети, тези хора ще плащат за вода ежемесечно, въпреки че не са били в съответната къща или апартамент.
Идеята за такса „водомер“ беше предложена още през октомври 2019. Но вече ще е предложена чрез проектозакон за ВиК, който ще бъде готов до април-май.
Идеята е да се въведе фиксиран компонент в цената на ВиК услугата, подобен на такса „задължения към обществото“, която сега плащат битовите клиенти и фирмите в сметката за ток.
На този етап за да поскъпне водата се изисква одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране. Но ако се приеме бъдещият закон, таксата щяла да позволи да се създадат предвидими финансови потоци. Това от своя страна ще помогне за стабилизирането на ВиК сектора – е един от аргументите на регионалното министерство.
В новия закон може да залегне и възможността за служебна промяна на цената на водата. Ако се случи всичко това, цената ще може да нараства „служебно“ при промяна на структуроопределящи компоненти за формирането на стойността като повишаване на минималната заплата или на цената на тока.
Също така чрез този закон се цели да се отнеме правото на общините да съгласуват бизнес плановете на ВиК дружествата в раздела „цена“, а само по целесъобразността на заложените в тях инвестиционни предложения – това е друго от предложенията, което ще се обсъжда.
В закона ще се предвиди неотменим праг на социалната поносимост на цената на водата, което означава, че определено минимално потребление на вода от 2,8 куб. м на едно лице няма да надхвърля 2,5% от средномесечния доход на домакинствата в една област.
Да напомним на читателите, че в момента с нарушено водоснабдяване са 137 хил. души (според Аврамова). Има и региони, в които немалко хора са в потенциална опасност от въвеждане режим на водата поради липсата на валежи.
Макар да има водна криза в страната, кметът на Троян Донка Михайлова съобщи на редовната пресконференция миналата седмица, че цената на водата в Троян остава трайно по-ниска. Тя заяви още, че към момента цената е 1,07 лв. за кубик, а в Ловеч и Тетевен например е над 3 лв. за 1 кубик. Михайлова напомни още, че в общината за много кратък период от време е обновена 85% от ВИК мрежата. Все още има два тежки проблема – старата канализационна мрежа на улица „Амбарица“ и тази в село Орешак, като се търси финансиране. Според градоначалничката цената на водата в Троян ще остане трайно по-ниска отколкото в съседни общини. Също така определящ фактор за калкулирането цената на водата е, че водозагубите в Троянска община са 40%, в сравнение с тези в страната от 60%. Поддържането на мрежата е проблем за града, но тя подчерта ясно, че „общинското дружество не може да измерва своя резултат единствено с финансови параметри. Троянското ВиК дружество има най-вече социални отговорности“.
В момента ВиК сдружение „Стенето ЕООД“ няма управител, защото след обявяването на конкурс не беше избран подходящ кандидат. Причината е, че единственият явил се на втория етап (събеседване) инж. Тонимир Гечев е получил по-ниска от средната оценка 4.50, за да бъде преизбран за тази длъжност. Сега се очаква обявяване и на втори конкурс, като на него могат да се явят отново същите кандидати – инж. Тонимир Гечев и инж.Стефан Русенов.
Повече за изминалия конкурс, може да прочетете в статията: Няма избран управител на Общинското ВиК

Източник
Pariteni,bgТrud.bgМРРБ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button