Wake up – stand together – младежи в действие

Троянски младежи взеха участие в предварителната среща по проект „International youth climate camp, Hamm- 2020“ в град Хам, Германия

На 25. и 26. януари 2020 год. участници от седем страни – Германия, България, Франция, Гърция, Великобритания, Турция и Украйна, взеха участие в предварителната среща по проект „International youth climate camp, Hamm- 2020“ в град Хам, Германия. Мотото на срещата беше „Wake up – stand together“, а основната ѝ цел- да се генерират идеи за реализиране на международен еко лагер, който да се проведе в периода 17.- 22.07. 2020 год.

Домакин на събитието беше младежки център “Kub Us” . То беше открито от  Theodor Hesse, началник- отдел на „Департамент за младежта, здравеопазването и социалните въпроси“ към Община Хам, и Petra Siedenberg, директор на Центъра. Те разказаха как идеята за организиране на международен еко лагер се е превърнала в мащабен проект с помощта на младежки организационен екип. Този екип е участвал в разработването и представянето на идеята пред кмета на града и дългогодишните партньори на младежките центрове в Хам по различни проекти.

В Хам има девет общини. Във всяка една има младежки или семеен център, който активно работи с деца и семейства в риск, оказва се помощ и подкрепа от специалисти, психолози и доброволци. В тези центрове се дава възможност на децата и младите хора да общуват, да развият своя талант или просто да се забавляват.

Участниците в срещата посетиха мястото, където ще бъде разположен еко лагера – в близост до града, на брега на реката, в участък, който е бил ренатуриран. (В Западна Европа се практикува ренатуриране на речните корита, т.е. разрушаване на стари бетонни корекции и връщане на леглата във вид, максимално близък до естествения им.)

По време на срещата бяха планирани десет работилници. Част от тях са: строеж на сал, рафтинг; изкуство с рециклирани материали; мода-филм-фест; улично изкуство; традиционни игри; традиционна кухня и др.

Участие в еко лагера ще могат да вземат ученици и млади хора на възраст от 16 до 21 години, авантюристи по природа, владеещи немски или английски език, мотивирани да се включат в дейности на открито.

След закриване на официалната среща в младежки център  “Kub Us” нашият екип беше поканен да посети реновирания семеен център  “Bockelweg”. Там  всеки може да придобие различни умения- да готви, да танцува или да общува и да потърси помощ и подкрепа. Негов директор е  Karina  Yemadakova.

В неделния ден се разходихме по улиците на Хам и разгледахме местните забележителности. Посетихме популярен турски ресторант, в който ни предложиха невероятно вкусни ястия от кухнята на южната ни съседка. На сбогуване освен сълзи в очите имаше и радостни усмивки, породени от желанието да се срещнем отново през лятото.

Галерия от снимки може да видите ТУК

Маргарита Цанкова 12а клас, СУ“Васил Левски“ Троян

Related Articles

Back to top button