За квартал Ливадето има светлина в тунела

Бърза реакция на министър Петя Аврамова и Община Троян в отговор на писмо на граждани

За квартал Ливадето  в Троян има светлина в тунела по проблема за високата скорост, с която преминават автомобилите през него.  Непозволената от закона скорост е  опасност, която   не е  от днес или вчера (особено след ремонта на пътя преди 2 години) . Това място е скоростна отсечка и повечето шофьори „забравят”,  че карат автомобилите си в населено място. Най -потърпевши от всички са децата и техните родители. Инцидентите там не са рядкост. Въпрос на време е да се стигне и до по-сериозни такива, което е и основното опасение на жителите на квартала.

Благодарение на жителите и съмишленици от квартала,  бе поставен транспарант призоваващ към намаляване на скоростта от страна на водачите на МПС. Тогава инициаторите обещаха, че ще предприемат и по-сериозни действия, касаещи поставянето на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и други.

Да,  за съжаление и този транспарант не помогна. Затова на 13.01. т.г жителите на троянския квартал изпратиха писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с копие до кмета Донка Михайлова.

За квартал Ливадето има светлина в тунела -2
Писмото до МРРБ

С  това  писмо  те искат съдействие от държавата и община Троян  за обезопасяването на движение  по скоростната отсечка в района на квартала.

През него минават всички автомобили пътуващи за  Априлци, Севлиево,  Троянския манастир в село Орешак и е доста натоварен като движение. Там шофьорите не спазват законовите ограничения за движение в населено място и минават през него с висока скорост. Има  много регистрирани произшествия и  пострадали хора. Също така в него млади семейства, които се боят се за живота на децата си, поясняват  в молбата си загрижените граждани

В писмото до Министър  Петя  Аврамова хората предлагат да се поставят на пътя изкуствени неравности. Отворени са  и за всички други идеи, които биха накарали автомобилите да спазват ограниченията и да не застрашават живота и здравето на гражданите. Към писмото е приложен списък с 78 подписа на живущите там, съобщи Христина Банева за „Троян експрес”, която е инициаторът и моторът на гражданските действия тук.

Вече е получен и отговор от МРРБ (доста бърза реакция).  Вчера (23.01.2020 г.) в присъствието на представителите от гражданско сдружение „Ливадето“ – Христина Банева, Пламен Дудевски и подкрепящите ги от гражданска платформа „Бъдеще за Троян“  – председателя Николай Тодоров, е проведен експертен оглед на място в проблемния  квартал от комисия на представители на Областно пътно управление, Община Троян и РУ на МВР – Троян, по повод искането на сдруженията за взимане мерки по обезопасяване на отсечката. Бяха обсъдени абсолютно всички варианти за  намаляване на скоростта.  Светлинни индикатори, пътни знаци и маркировка, звукова лента, камери и няколко вида изкуствени неравности.  На всички бяха отбелязани положителните и негативните последствия. В крайна сметка се решава  да бъде изградена повдигната пешеходна пътека в средата на участъка от пътя, сподели г-жа Банева.  Повдигна се въпрос за поставяне на стационарна камера за контрол на скоростта, но за съжаление реалностите са такива, че това на този етап не би било осъществимо. Като първа мярка  около която всички се обединиха  е  позицията за изграждане на повдигната пешеходна пътека, продължава Христина.

 Бърза реакция на министър Петя Аврамова и Община Троян в отговор на писмо на гражданите
Огледът на 23.01.2020

Вторият етап  от по нататъшните действия са в ръцете  на   Николай Тодоров. Той  като председател на гражданска платформа „Бъдеще за Троян“   и общински съветник  трябва да внесе в Общински съвет Троян, предложение за финансиране от бюджета на общината за 2020 г. на повдигнатата пешеходна пътека.

Днес, 24.01, той сподели за  „Троян експрес“,  че е изпълнил тази задача и на следващото заседание на Общинския съвет и  се надява да бъде обсъдено от неговите колеги. Общинският съветник от МК”Глас Народен” изрази надежда,  че троянският парламент и кметът на общината ще подкрепят усилията на сдружените граждани за постигане на по безопасна среда за живот в троянския квартал „Ливадето“.

За квартал Ливадето има светлина в тунела -1
Допълнение към бюджета

Самата Христина Банева сподели пред нас, че не е очаквала толкова бърза реакция от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройство,  и  лично министър  Петя Аврамова, както и от служителите на всички институции, които  са съпричастни с   този проблем – обезопасяването на този участък в Троян.   Благодари  им затова, че  са взели присърце  техните  проблеми като свои.

А ние ще  Ви информираме подробно какво ще се случва оттук нататък с поставянето на повдигнатата  пешеходна пътека.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button