Как празнуват в троянското село Терзийско?

По традиция  жителите на Терзийско си  правят свои купони за всеки празник

  Вчера (01.02) бе Трифон Зарезан (по старому). Няма населено място  в което да не се отбелязва този празник. Решихме да потърсим Анелия Вачкова – секретар в НЧ“ Зора 1922′ в  село Терзийско.  Да разкаже за обичаите в това село. Там се случват доста интересни неща – караоке, Сирни заговезни. Жителите на това красиво село, което е столица на керамиката в Троянско,  празнуват всеки български празник.
Анелия Вачкова ни разказа, че от 4-5 години празнуват Трифон  Зарезан в читалището. От тази година добри хора са дарили готварска печка и приготвят основното ястие в читалището.
Салатите и напитките всички си ги носят.
Тази година са се увеличили – 25 човека. Имало е веселба –  песни и танци.
„През годините на празника се запознаваме с нови хора , които са се заселили в селото. Те с удоволствие идват на нашите празненства“, споделя г-жа Вачкова.

 

Например,  всеки първи петък на месеца  правят  караоке парти. На него всеки желаещ може да присъства. След това  е  празника Сирни  Заговезни. Палят  огън пред читалището. Всеки носи баница и дегустират, коя е по-сладка и се надхвалват по троянски.

Гергьовден  също не е пропуснат. Тогава правят агнешка чорба на площада. Изнасят масите, музиката свири  и  всеки желаещ  е добре дошъл  на площада.
„На нашите празници  присъстват малки и големи, без значение откъде са.  Ние каним всички, който дойде  е винаги посрещнат по нашенски, по балкански. Ядене, пиене и много веселие“, завършва секретаря на местното читалище в Терзийско.

Ако желаете да станете съпричастни с терзичани може да позвъните на телефон 0888132046.  Анелия е насреща.

Related Articles

Back to top button