Молебен за дъжд в село Черни Осъм

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи молебен за дъжд ъдето се намира и един от основните източници за водоснабдяване в региона.

Поради продължаващото безводие в нашата страна, на 03.02.2020 г. Ловчанският митрополит Гавриил отслужи молебен за дъжд.

Ритуалът се извърши над с. Черни Осъм, където се намира и един от основните източници за водоснабдяване в региона.

Там той каза,че ще поради продължителното засушаване на територията на нашата страна, на 16.02.2020 г. -✝ Неделя 17   ще се извърши молебен за дъжд и  в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ Ловеч. ето какво каза митрополитът още

„Боголюбиви отци,

Скъпи в Господа братя и сестри!

Взехме решение, предвид продължителното засушаване на територията на нашата страна, на 16.02.2020 г. -✝ Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение ­ на Блудния син, в църквите и манастирите в Богохранимата ни Ловчанска епархия след светата Божествена Литургия да се отслужат молебени за дъжд.

„Молебенът за дъжд е израз на крепка вяра в Божието милосърдие, на несъмнена надежда, че ще получим онова, за което се молим, и на живо съзнание за нашата лична и обща виновност пред Бога.“(Требник, издание на Св. Синод на БПЦ – БП, стр. 451).

Призоваваме всички свещенослужители в Ловчанска епархия, от днес нататък, когато служите св. Божествена Литургия, по указания начин в издадения с благословението на Св. Синод Служебник, където в главата „Молитви и прошения за различни потреби“, раздел „Във време на бездъждие“, по време на проскомидията, на великата ектения и на сугуба ектенията, да се отправят посочените молитви за дъжд. Също така да бъдат информирани християните във Вашата енория и медиите във Вашия регион за предстоящия молебен за дъжд.

Предвижда се на 16.02.2020 г. от 11:00 ч., в престолния за епархията град Ловеч молебенът за дъжд да бъде отслужен с единоцърквие в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“, оглавен от Ловчанския митрополит Гавриил.

Божието благословение да бъде над Вас, Ваш молитствувател,“

Related Articles

Back to top button