Служители на НАП запечатват обекти-нарушители в Троянско

Да припомним какви проверки  служителите на НАП извършват и кои са най-честите  причини за наложени санкции и глоби

При проверки  на служители от Териториална дирекция  на Националната агенция за приходите  Велико Търново в град  Троян са установили нередности в търговски обекти  из населените места на Общината. Наложени са глоби и санкции.

Според  официално публикувания списък в сайта на агенцията    6(шест) обекта в Троянско е наложена наказателна мярка – запечатване за срок до 30 дни. Това са една бензиностанция, търговски обект на  каравана,  магазин за риба, баничарница, семеен хотел и авторсервиз.

Да припомним какви проверки извършват  служителите на НАП и кои са най-честите  причини за наложени санкции и глоби

Данъчните извършват два вида проверки – чрез патрули и чрез инспекции.

Данъчните патрули се състоят от двама души, които облечени със специално обозначени жилетки ходят по търговски обекти, купуват си стоки и очакват да получат касови бележки. Те не правят проверка на място, а само предават информацията в звеното.

Данъчните инспектори от своя страна са като тайни клиенти, извършват същото действие и наблюдават. След като получат или не касова бележка се легитимират и изискват от управата на търговския обект да бъде направено сравнение между наличните пари и парите в каса. Неиздаването на касова бележка е едно от най-сериозните данъчни нарушения, защото говори за укриване на данъци. Наказанието за физически лица е глоба от 100 до 500 лева, а за юридически – от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение сумата се удвоява.

По-сериозни са санкциите когато има неизправност на касовия апарат, такъв липсва или не отговаря на изискванията на българското законодателство. Глобите са от 300 до 1000 лева, а юридическите лица се санкционират със суми от 3000 до 10 000 лева.

Независимо от глобите и наложените санкции обаче, има и втора наказателна мярка, която се налага от данъчните – запечатване на търговския обект за срок до 30 дни. Тази мярка се прилага, когато има неиздадена касова бележка, не се отчитат правилно оборотите, липсват данъчни документи и се укрива информация от НАП.

На запечатване не подлежат само сергиите, защото са подвижни и това не е възможно.

Related Articles

Back to top button