Шипковени окосиха тревата в двора на църквата

В едно българско село най – важни и най -посещавани са църквата, училището, и кръчмата. Това налага тези места да са приветливи и достъпни.

През пролетта и началото на лятото обаче събудилата се след зимата природа ражда буйни треви и храсти, които затрудняват достъпа, съобщава ЗЕТРА

И няма как в сгушеното в балкана село Шипково храстите и тревата да не са в изобилие, а и името предразполага за това.

  В неделния ден,на 17 май 2020 година, група доброволци се събраха( на разстояние един от друг), запретнаха ръкави, сложиха ръкавици и предпазни средства, и влязоха в битка с буйната растителност. По инициатива на кмета на селото Наталия Керембова и зоркия й поглед бяха окосени двора на църквата и градинката със самолета, където се събират децата на селото.

Според кмета Наталия Керембова важно е хората да могат да ходят на църква, а децата да има къде да играят.

Тук някой ще попитат: защо в село Шипково има паметник със самолет? Нито летище има там, нито самолети са се правили някога.
Бай Петко ни разказа, че във Втората световна война е участвал пилот от Шипково. Самолетът е поставен в негова чест, като на паметна плоча са изписани имената на загинали във войните шипковени.
Село Шипково се намира в Стара планина, на 15 км западно от Троян и е известно като място за балнеолечение с топлия минерален извор. Минералният състав на водата лекува чернодробни, бъбречни и стомашни заболявания. Тук идват туристи от цялата страна. Често хора от далечни места се обаждат на кмета с молба да им изпрати от водата в туби.

За отсядане в курорта спокойна обстановка предлагат почивни домове, хотели и вили. Има басейн с минерална вода.

Шипково съществува от преди 1630 г. Селото е получило наименованието си от първите заселници, заради шипковите храсти. По време на османската власт в Шипково не е имало турци, което е станало причина в селото постоянно да се заселват хора от близки и по-далечни населени места.

Източник
ЗЕТРА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button