Велислава Цанкова щеше да навърши 21 години

Днес, ден божий четвъртък, 28.05.2020г., нещо ме накара да посетя магазин „Мечти“ в Троян. Нещо ме човъркаше от сутринта и ми казваше, че трябва да влезна там. Да, направих го. И оглеждайки красиво подредените  стоки с етикет „Мечти“, осъзнах причината.  Утре, 29.05,  Велислава Цанкова, дъщерята на Кинчето (Кинка Василева)собственик на чудния магазин, щеше да навърши 21 години.

Щеше! Грозно звучи, нали?

Малко преди разклона на Лесидренския път за Троян ще видите един черен паметник, от който винаги струи светлина. Да,  това е мястото, където загинаха след автогонка Вили Цанкова и Марино Цветанов преди 4 години и половина.Велислава Цанкова щеше да навърши 21 години

Колкото пъти видя надгробния паметник на тези слънчица всичко замира в мен.

И сякаш започвам да гледам наново оня филм. Наново и наново виждам как Вили лежи встрани извън шосето, Марино – последни изблици на живот. До него Петя – ранена, плаче. А някъде встрани клекнал до колата –  убиец, Филип, гледайки в една точка. И повтаря “ не знам какво стана“ след зададен въпрос от майка му „Филипе, какво направи пак?“.

Шосето  е черно, грозно….Хора дочули за случилото се, прииждат. Полицейска кола..Линейка….И мъката на роднините на децата след като са научили страшната вест…

Всичко това ми минава през погледа докато стоя на това място всеки път. Сълзите напират и аз ги пускам на воля. Няма кой  да ме види. Когато ида до паметника  си говоря с децата. Дано  ме чуват. Вярвам в това.  На Вили ѝ предавам поздрави от Троян . Разказвам  за успехите на Весела Джамбазова – нейната приятелка, вече студентка и работеща в БТВ. На Марино – за неговите съученици. И други истории.. Нека знаят децата…

Делата свършиха. Филип Михайлов получи 5 години затвор. …На 02.08.2018година почина и майката на Марино. Не издържа без сина си.

В памет на Вили всяка година се провежда конкурс, наречен на нея, по английски в нейното училище, СУ „Васил Левски“ Троян. Лъчезарната Вили не може да се забрави. Има и звезда в небето на нейно име. И тя  осветява нашия път.

И отново да се върнем на тема болка..Някой знае ли болката в сърцата на най- близките на децата!? НЕЧОВЕШКА БОЛКА..БОЛКАТА ОТЛЯВО…ДО КРАЯ НА ЖИВОТА..ПРАЗНОТА…ВЕЧЕН СТУД…НЯМА ПРАЗНИЦИ, НЯМА ДЕЛНИЦИ!

БОЛКАТА Е КАТО ЧЕРВЕНА ЛАМПИЧКА, КОЯТО НИКОГА НЕ УГАСВА!

Почивайте в мир , деца!

Велислава Цанкова щеше да навърши 21 години

Свързани статии

Back to top button