Курбан за здраве в махала Длъжковската

С Божествена Света Литургия, отслужена от ставрофорен иконом Марин Божков предстоятел на храм Св. Петка, гр. Троян,и отец Пимен, в съслужение с иподякон Йоан Павлов, тържествено отбелязахa храмовия празник на Богородица „Достойно ест“ в махала Длъжковската на балканския град. След службата за миряните бе осветен и раздаден курбан за здраве.

Курбан за здраве в махала Длъжковската
снимка Фейсбук
На празника присъстваха много миряни, както и и поклонници от боянската енория. Гост беше и маестро Мирослав Попсавов, на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Да припомним, че на 11 юни 2015 г. в Длъжковската махала на град Троян се отслужи тържествен водосвет от отец Марин и се направи „първа копка“ за построяването на православен християнски храм „Пресветая Богородица Достойно Есть“. Присъстваха заместник-кметът на град Троян – Ангел Ангелов, председателят на Общинския Съвет – Ангел Балев, Магдалена Цвяткова – кметски наместник, д-р Цветомила Дудевска – Управител на „СБАЛББ-Троян“ ЕООД, свещеници от Троянския манастир, много приятели и гости, миряни от града и околността.На 14 септември 2015 г.,в деня на един от дванадесетте велики християнски празника – Въздвижение на Светия Кръст Господен – Кръстовден, се положи „основния камък“ за построяването на Православен християнски храм, посветен на името на Божията майка „Света Богородица – Достойно Есть“.

Негово Високо Преосвещенство Ловешкия Митрополит Гавриил отслужи празнично моление по освещаването и полагането на основния камък за построяването на Православния християнски храм.

Този християнски храм бе издигнат с надеждата, че това ще бъде още една съкровищница на вярата и духовното познание, която ще зарадва и изпълни душите на миряните от Троянския край с благодарност, мъдрост и вяра.

Източник
Фейсбук

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button