24-часов магазин за биоплодове и здравословни храни заработи в Троян

Млечните продукти се правят с мляко от село Добродан

Първият 24-часов магазин за биоплодове и здравословни храни в Троян вече е факт.

В троянския квартал „Лъгът” на пазара има инсталирана вендинг машина, в която ще намерите охладени и винаги пресни плодове и зеленчуци, наречен денонощен магазин от собствениците. Също така ще намерите здравословни храни на фирмата „Хармоника”, която е специализирана в производството на биохрани. Засега асортиментът е скромен. Има 65 продукта.

Тази машина е собственост на семейство Петкови, които имат свое фермерско стопанство в село Дълбок дол. Там те произвеждат малини, ягоди, череши, боровинки, сезонни зеленчуци, които предлагат и на едро за търговците. Също така има и вафлички, Smiles e с 20% фъстъчено масло , сиропи от липа, бъз и др., бисквитки, кефир, сладка и мармалади, шоколади, кремове от какао, тахан, млечни продукти и др.

Машината се зарежда вечер с пресни продукти, току-що набрани, които са в половин килограмова разфасовка. Идеята на този магазин е да подпомага дейността на малко семейно био стопанство в реализацията на произведената от тях и техни колеги продукция във времето когато те са заети на полето.

Според Божидар Петков концепцията на магазина напълно съвпада с концепцията на късите вериги на доставка и на директните продажби с цел да се избегнат междините търговци, а продукцията по най-бързият начин сортирана, пакетирана и охладена да се предлага на клиента 24 часа в денонощието. Екзотичния магазин бързо набира популярност сред гражданите на Троян. Възможността да работи 24 часа и без разходи за персонал позволяват на фермера да получи максимална възвращаемост на инвестицията.

Собствениците от Дълбок дол имат намерение да има още такива 24-часови магазини в Троян и да разширят асортимента.
Божидар Петков сподели също, че идеята е взел от западни колеги, които в условията на кризата породена от COVID-19 са успели да вдигнат 5 пъти продажбите си с помощта на този метод. В страни като Германия, Франция, Италия в момента работят над 800 000 такива „помощници“ на фермерите.

Според г-н Петков най-добре е подобен тип машини да се поставят в училищата, но вече само с плодове, зеленчуци и био здравословни храни и напитки.
В този магазин ще намерите продукция на фирма ”Хармоника” със собственик, тенисистката Магдалена Малеева, която споделя, че вкусът е най-голямото предимство на био храните. И тук трябва да кажем, че млечните продукти на фирмата са вкусни, защото се правят с мляко от Троянския край, село Добродан.

Повече за  Божидар Петков и семейството му може да прочетете в  статията В троянското село Дълбок дол се отглеждат биоплодове

 

Свързани статии

Back to top button