Кой е новият директор на СУ „Васил Левски“ – Троян

  Троянци добре познават Ангел Балев – той е публична личност, общински съветник, дългогодишен заместник-директор на Троянската гимназия.

„Зад завесата“ остава обаче нещо много важно – че това е един отлично подготвен педагог, икономист, с богат опит в управленската работа в системата на образованието. 

Роден е на 26 септември 1967 г. Средно образование завършва в Троян, в ЕСПУ (сега Средно училище) „Васил Левски“, като същевременно подобно на всички български гимназисти получава и професионална квалификация в Техникума по механоелектротехника.

Първото си висше образование получава в най-голямото висше техническо училище у нас – Висшия машинно-електротехнически институт (днес Технически университет) в София, специалност „Автоматика и системотехника“ (магистър, 1990 година). Две години по-късно получава педагогическа правоспособност в МЕИ – Габрово, с което завинаги свързва съдбата си с учителската професия.

През 1996–2000 учи втора магистратура в Стопанска академия – Свищов.

През 2003 г. завършва следдипломна квалификация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – специалност „Учител по Информатика и информационни технологии“.

От 1991 до 1994 г. е преподавател в Колежа по предприемачество, който известно време съществуваше в троянското СУ „Св. Климент Охридски“. От 1994 г. до миналата 2019 г. е помощник-директор и заместник-директор (според промяната на номенклатурата на длъжностите) в Средно училище „Васил Левски“ – Троян. Имаше кратко прекъсване, когато беше председател на Общинския съвет на Троян.

Многогодишният му опит като помощник на директора на училището естествено го посочи като разумна и очаквана кандидатура за временно изпълняващ длъжността директор на училището през септември 2019. След като спечели обявения от МОН конкурс, Ангел Балев е новият директор на троянското Средно училище „Васил Левски“.

Шести мандат общински съветник. В момента е председател на комисията по Образование, култура, спорт и граждански организации.

Женен, с едно дете.

Другият кандидат за длъжността директор, Цветлина Митева, събра  на теста 38 точки  срещу 40 на Балев.

Със Заповед № РД-10-221/14.07.2020 г. на началника на РУО – Ловеч конкурсната процедура за заемане на длъжността директор на  ОУ „Васил Левски“, с. Борима, община Троян е прекратена поради липса на постъпили заявления за участие в конкурса в срока за подаване на документи.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button