Троянски училища са по успех в топ 3 на област Ловеч

53-то място по успех за СУ”Васил Левски” Троян. Първенецът Спас Христов е предложен за национална диплома

    Област Ловеч е на 11-то място в страната по резултати от държавните зрелостни изпити тази година. Средният успех от матурите по български език и литература е 4,19, при среден за страната 4,20, съобщават от Регионалното управление по образованието в Ловеч, цитирани от ЗЕТРА.

Миналата година област Ловеч е била на 15-то място и средният успех е бил 4,00. В региона зрелостниците са изкарали 16 пълни шестици, а двойките са 7,6% от всички оценки. Двама са пълните отличници на матурите в област Ловеч. София Христова е възпитаник на Езиковата, а Спас Христов – на СУ „Васил Левски” в Троян. Отличникът от Троян има шестици по всички предмети и е предложен за удостояване с национална диплома.

На първо място за област Ловеч  са зрелостниците от Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в областния град със среден успех от държавните изпити 5,29, което им отрежда 32 място в България.

53-то място е отредено за Средно училище „Васил Левски“ – Троян или 2-ро в Област Ловеч 69 са завършилите ученици. Средният успех от матурата по БЕЛ – 5,10, Втори ДЗИ -5.23. Средният успех  на „Випуск 80“ е 5,16.

Тук трябва да отбележим, че  зрелостниците от 100-годишното училище в Троян са на първо място по успех на матурата по английски с 5.65, следвани от другото троянско школо „Свети Климент Охридски“ и ПГЕЧ“Екзарх Йосиф 1″. Абитуриентите от „Васил Левски“ са водачи в класирането в областта и по география и история. На второ място са по БЕЛ, а „Климента“ са на 4-то.

На трето място в Ловешка област  и  232-ро място в България е Средно училище „Свети Климент Охридски“  в града със завършващи 33-ма абитуриенти. Средният успех по български език и литература на дванадесетокласниците е 4,40, по математика – 4,29,  по английски език -5,52(5.53 е успехът от тази матура на учениците от Езиковата гимназия в Ловеч).  От матурите средният  успех е 4,52. Общ успех на випуска през годините 4.78. С отличен успех завършват 7 зрелостници, а 12 с много добър.

Средно училище „Васил Левски“ село Черни Осъм за завършили 11  ученика със среден успех от матурите -3,95

Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев “ – Троян е на 335 място.

Явилите се на Държавните зрелостни изпити са 14 ученици. Средният успех на випуска  от ДЗИ е 3.79 . Това им отрежда 532-ро място в топ 1000 на училищата в България.

734-то място е за Професионална гимназия по механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“-Троян. Явилите се на държавни изпити са 36. Средният успех по БЕЛ е 3,18,   от  второто ДЗИ – 4,36. Средният успех е 3,37.

На първо място за област Ловеч и Природо-математическата гимназия в Ловеч със среден успех от зрелостните изпити- 5,29.

Приемът след седми клас за следващата учебна година в област Ловеч ще се извърши в 46 паралелки, разпределени в 22 училища на територията на областта, информира Иваничка Буровска, началник отдел в РУО-Ловеч. Дуално обучение е предвидено в средното училище в Априлци, Механото в Троян, Професионалната гимназия по строителство и услуги в Тетевен и Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч.

.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button