Курбан за здраве в махала Длъжковска

С тържествена литургия и курбан за здраве най-новата църква „Пресветая Богородица Достойно естъ“ в махала Длъжковска, Троян отбеляза своя храмов празник.
Тържествената света литургия за големия християнски празник“Успение Богородично“ отслужи ставрофорен свещеноиконом Марин Божков  , а за празника в храма се стекоха богомолци от града и България. В 12:00 часа  бе осветен и курбана и раздаден на присъстващите на тържеството.

Той   бе осветен в събота, (11.06.16 г., в с. Горно Трапе, махала Длъжковска. Християнският храм носи името „Св. Богородица – Достойно ест”. Много хора се стекоха в ранните съботни часове, за да присъстват на освещаването на параклиса и на църковният празник, свързан със святото изображение „Св. Богородица – Достойно ест” и с чудното песнопение „Достойно ест”, който се отбелязва на този ден.

Божествената света литургия бе водена от Негово високопреосвещенство Ловешкият митрополит Гавриил.

Новият параклис беше съграден точно за една година. Първата копка бе направена на 11 юни 2015. Ктитори на параклиса са Йоана и Владимир Деневи, които живеят в София, но жената има родови корени в махала Длъжковска, а и точно срещу новия храм се намира и вилата на семейството.

Параклисът е втори в с. Горно Трапе. Първият се нарича „Св. вмчк. Мина” и бе построен през 2014 г.

Галерия от снимки може да видите  ТУК

 

Източник
infotroyan.com

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button