По-различен храмов празник на Троянския манастир

Програма за тържественото отбелязване на празника Успение Богородично в Троянския манастир

Тази година  храмовият празник на Троянския манастир „Успение Богородично“ ще бъде по различен.

Във връзка с епидемиологичната обстановка от Община Троян, Светата обител и ангажираните с празника институции са приели правила и мерки относно организацията, за които съобщихме преди време. Ще  бъдат извършени многократни дезинфекции на двора, храма, иконите и всички места, до които хората могат да се докоснат.

Ще се спазва дистанция и ще бъдат приканени всички миряни да са с предпазни маски. Все още не е решено дали богослуженията ще бъдат в храма или на открито, на сцена в двора на манастира.

При спазване на необходимите изисквания ще се състои и традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица до могилата – мястото, където през 1600 г. е извършила първото чудо – изцеляване на болно дете. Оттогава до днес всяка година по този начин се отбелязва храмовият празник.

По-различен храмов празник на Троянския манастирОрганизирани са много доброволци, които да съдействат за реда и спазване на мерките.

Програма за тържественото отбелязване на празника Успение Богородично в Троянския манастир

14. 08. 2020 г. (Петък)
• 18:00 ч. – Празнично вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица;
15. 08. 2020 г. (Събота)
• 07:00 ч. – Празнична полунощница с Игуменската лития;
• 08:00 ч. – Празнична утреня;
• 09:00 ч. – Празнична Света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил;
• 11:00 ч. – Лития с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо извършено от иконата;
• 18:00 ч. – Празнична вечерня с акатист на Успение Богородично
16. 08. 2020г. (Неделя)
• 09:30 ч. – Празнична св. литургия
• 17:00 ч. – Вечерня;
• 18:00 ч. – Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички представили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител)
От светата обител отправят покана към благочестивите християни, които имат възможност, да заповядат на празничните богослужби, при спазване на всички предписани противоепидемични мерки.

Източник:
Троянски манастир
Тагове
Back to top button
Close