По вода ходят, а жадни стоят

Кой ще реши тази гатанка? Кой ще поеме отговорност за този парадокс

Кой ще реши гатанката в  Троян: „По вода ходят, а жадни стоят“

От няколко седмици получаваме телефонни обаждания и съобщения на лична поща от жители на троянското село Черни Осъм. Пуснахме сигнала  за становище в община Троян. Кметът на селото Марин Сираков постоянно търси решения. Разпитва навсякъде по инстанциите, но по неговите думи във Фейсбук, всеки казва,  че вината не е негова и не поема отговорност. Жителите на селото обаче нямат полза от тези отговори. Те искат действия. Те желаят да имат вода нормално, а не да стават в ранни зори да перат и да се къпят. В крайна сметка и те са хора и имат деца.

Днес научихме, че няма водоподаване и в други села на троянска община – Ломец и Белиш. Проблемът е доста сериозен, защото това лято бе дъждовно. И няма причина да няма вода. Освен ако  пътищата на водата не са задръстени от клони и боклуци.  По коритото на Осъм има доста такива места. И нищо чудно това да е причината. Но това е само предположение не само за Троян , Черни Осъм, Белиш и другите села.

Ето и сигнала подаден преди седмица от Румяна Велешка – директор на СУ“Васил Левски“ в Черни Осъм, която живее в селото.В него се казва, че тя  живее във второто по големина село на община Троян Черни Осъм. Не е   от мрънкащите и вечно недоволни хора, но за пореден път селото е оставено без вода няколко дни. Този път е трети ден без вода, в дни на пандемия и бушуващи различни вируси. Тя припомня, че селото е вододайна зона на половин Северна България, а те стоят без вода. Друг факт е, че в селото има много къщи за гости и в момента са пълен капацитет. Тя се пита как да се развива туризма без налична вода? В селото функционират детска градина и училище. Могат ли тези две  функционират без вода. Към училището има пансион, в който живеят деца от цяла България. Чудесно е , че в момента не са на училище. Но детската градина утре ще работи, как децата ще си мият ръчичките, как ще се поддържа нужната хигиена в тоалетните? И още много въпроси задава Велешка.

Тези въпроси  си задават и жителите на други села.  Вчера, 29.08, възникна пожар в село Ломец. А вода е нямало.

От седмици препубликуваме  Заповедта на Донка Михайлова – кмет на общината в която  гласи, че се забранява  питейната вода да се използва за поливане и миене на автомобили и др. Получаваме непрестанно сигнали , че тя не се спазва.

В Белиш водоподаването ще бъда възстановено днес, неделя, 30.08. в 17:00 часа. Ще има и въведен режим.  В Ломец едва къкри водата, в централната част нямат.

За другите села – също ще има режим, ако се открие повредата. Питаме се обаче дали в тази дъждовна година някой майстор не слага „шапка в комина“ за да покаже, че 30 години е властвал и сега ще продължава. С това показва, че може да разиграва всички и да играят по музиката на неговата гайда.

Тези въпроси вълнуват доста хора от троянска община и ние ще им потърсим отговорите. Ще сигнализираме за своеволията на изпълняващия дейността управител на ВиК „Стенето“ инж.Тонимир Гечев.

Не може по вода да ходим, а да сме жадни.

Бележка на редактора:

От седмица търсим  да се свържем с инж.Тонимир Гечев, но не отговаря. Продължаваме с опитите да се свържем с него.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button