110 години от освещаването на църквата в Бели Осъм

Ловчанският владика Гавриил отслужи литургия в църквата „Св. Димитър“ в Бели Осъм по случай 110 години от освещаването й.

На 26.09  преди 110 години в троянското село Бели Осъм за пръв път се чува църковна камбана – на църквата „Св. Димитър Солунски“. Тържествена света литургия по този повод и обновяването на храма отслужи Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в съслужение със свещеноиконом Калин Пенев от Троян и дякон Петър.
Богослужението беше огласено от хорова формация при троянската църква „Св. Параскева“ с диригент – йерей Войден Божков.

Донка Банковска , секретар на Читалището в селото,  припомни, че и земята е дарение, и градежът му е станал с даренията на местните жители, будни балканджии, които са обикаляли по Карловско, по Пловдивско и Пазарджишко да събират за изграждането му.

Милка Пенчева – кмет на сели Бели  Осъм поздрави всички присъстващи  и благодари на всички, които спомогнаха да се обнови църквата – народният представител инж. Иван Миховски и на директора на Дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов, който е решил въпроса с финансирането на ремонта на храма – общо над 45 000 лв, с които се ремонтира изцяло покривът, подмени се дограмата, направи се външен ремонт на стените, подмениха се водосточните тръби, ремонт на пода, на олтара, на предверието и стълбището, на втория етаж и камбанарията. Много хора се включиха и бе подновена изцяло оградата на църковния двор, възстановено бе и елзахранването.  Благодетелите за това дело са още: Ловчанска митрополия, Негово преосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, Община Троян, Ива Минкова Петрова, Митко Цонев, Петър Църовски, Анка Мирчева, Дарин Минков Дочев, Денислав Петков  и Минко Петров, Георги Павлов и Милко Хаджийски.

Гости на тържеството бяха народният представител инж.Иван Миховски, председателя на Общински съвет Троян –  инж.Петко Пенков, Секретарят на община Троян Цветелина Калчева, инж.Павли Богдански- директор на Горско стопанство, инж. Марин Радевски – собственик на „Калинел“.

След тържествената литургия на гостите и жителите присъствали на празника бе раздаден курбан, приготвен безплатно от ресторант „Хитър Петър“ със собственик Петър Църовски.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button