Тревожно: Горско стопанство Черни Осъм към ЛРД Априлци?

На днешната сесия на Общински съвет – Троян Минко Акимов от ПП „ГЕРБ“ съобщи, че в Министерството на горите и земеделието върви процедура за преминаване на Държавно горско стопанство – Черни Осъм, (управител инж. Димитър Шишков)  към Държавно Ловно стопанство Русалка– Априлци, с председател Добромир Нейков. И  двете са към Северозападно държавно предприятие – гр. Враца.

Според Акимов  това е тревожен факт както за хората, живеещи в село Черни Осъм, така и за дърводелските предприятия. Той обясни, че ловното стопанство в Априлци няма толкова площ, залесена с гори, което пък води до лоша финансова картина. Но, ако се случи това преливане на двете стопанства, ще започне поголовна сеч и естествено няма да има вода, няма материал за работа. И ще бъде пагубно за печелившото черноосъмско горско стопанство.

Той припомни, че преди  10 години е можело да се  случи такова „обединение“ между ДГС – Априлци и ДГС – Благоевград.  След спешни действия това не се е случило, но от  Черни вит не са реагирали навреме.  Досега този проблем при тях не е оправен. По времето на неговия мандат като кмет и мандата на сегашния кмет – Донка Михайлова, като депутат са успели да предотвратят такъв казус. Сега всичко се извършва потайно и тихомълком. Ако не се предприемат спешни мерки като  писмо, отхвърлящо това действие, подписано от Михайлова и инж. Петко Пенков,  и сигнализиране на други институции, само  след седмица ДГС „Черни Осъм“ ще е собственост на  Държавно ловно стопанство – Априлци.

Председателят на Сдружение ловно-рибарско дружество -Троян  и общински съветник Минко Акимов поясни също, че снощи(16.09) късно е разбрал и веднага е уведомил кмета на Общината. Днес(17.09.) е имало среща на инж. Васил Василев – председател на Националният ловно-рибарски съюз, (родом от троянското село и член на тамошната ловна дружинка) с премиера Бойко Борисов. Премиерът е бил запознат с проблема, но ще проучи как стоят фактите и ще предприеме някакви действия.  В момента тече подписка от жителите на  троянското село.

Акимов призова по най-бързия начин общинските съветници да позволят да се напише писмо до Министерството на земеделието и горите. Проблемът в случая е, че има срокове за подаване на питания и процедура според правилника на Общински съвет.

Инж.Петко Пенков в края на заседанието обяви, че ще бъде написано писмо до Министерството. Ако се наложи, ще бъде свикан председателският съвет.

Тук е моментът да припомня, че преди седмица бяхме пуснали статия за ранена мечка в околностите на Черни Осъм. След множество телефонни обаждания ни прехвърлиха към Нейков от ДЛС Русалка- Априлци,  защото ДГС „Черни Осъм“  било вече  към това ЛРД, ни  обясниха от Северозападно предприятие. Нейков  доста остро реагира на нашите въпроси и сподели, че не е оторизиран да дава информация. Още тогава се е знаело за това действие и никой не пожела да поеме отговорност какво се случва с ранената мечка и защо за троянското село ще отговаря ЛРД ‘“Априлци“. Прехвърляха ни  от една институция към друга. Така и не получихме конкретен отговор.

Свързахме се с народните представители д-р Валентина Александрова и Милко Недялков, които проверяват  в момента тази информация.В  понеделник ще бъде  изпратено  спешно запитване към министър Танева.

Може да чуете за казуса от  51-та минута на видеоматериала.

Ето и линка на статията с с резултата от навременната намеса на всички заинтересовани страни.

Източник
Пресцентър Общински съвет Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button