Колко малко е нужно понякога

В социалната мрежа Фейсбук се появи пост на  четири гражданки на Троян, с който показват как с малко усилия подобряват визията на града.

Милослава,  Пепи, Аксения и Вили – това са героините в нашия разказ.

Какво е подразнило тези търговски работнички, за да предприемат такива действия?

По време на Българския фестивал  на сливата, който се проведе от 18 до 20.09.2020 г.  Милослава Салапантова (работи в магазина за Сребро „EFEEKT“) решава  да заснеме празничното дефиле по централната улица на Троян – „Васил Левски“. Вечерта го гледат със семейството си и остават доста   „впечатлени“ и с  голяма доза неприятно чувство от изгледаните клипове. Причината е, че няма уличен стълб, неналепен с некролози или реклами.

На следващия ден Милослава и нейните колежки по търговски обекти (Пепи, Аксения и Вили) решават да проявят гражданска самоинициатива като почистят един стълб с цел да предизвикат и други граждани на Троян да последват техния пример.

Продължителността на цялата процедура е два дни – почистване, измиване и боядисване на съответния уличен стълб без да променят  облика му.  Сега той се отличава от останалите с подобрения  вид и изглежда като чужд за атмосферата по улицата. Но пък гали погледа и те кара да се усмихнеш.

Инициативата е гражданска. Те желаят Троян да е чист и подреден  и гостите на града да останат с добро впечатление. За жалост са се появили критични забележки към тях. Граждани  им подсказали в социална група, че общината можела да ги съди, за нарушаване на общинска собственост.  

Но тук трябва да припомним, че има специална Наредба, в която се забранява да се лепят некролози, рекламни флаери и др. извън определените за това места.

Четирите жени апелират към троянци да  отделят малко време и да почистят  стълбове, елтабла пред офиси, търговски обекти, домове.  По този начин ще спомогнат Троян да е красив и чист.

Рецептата на жените  е: „С малко труд, малко средства и много желание се постига желаният ефект“.

Също така “ Помогни си сам и Господ да ти помогне“ важи с пълна сила за тази инициативa.

Дали ще последваме примера им?

Изгледайте видеата. Първите два видеоматериала са направени по време на дефилето. Третият – днес.
Колко малко е нужно понякога
Първоначалния вид на уличния стълб и етапите на почистване, измиване и боядсиване, до крайния резултат.Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button