Ансамбъл „София-6“ разтресоха Троян

В съботният ден (19-ти) радост за очите и сърцата на гости и граждани на Троян, Ансамбъл „София-6“ / Folk Dance Ensemble Sofia-6 разтресе сцената на площад „Възраждане“ по време на Българският фестивал на сливата. Те са стари познайници на  гражданите на Троян със съвместната дейност  между тях  и Фолклорен ансамбъл „Траяна“.

В този прекрасен септемврийски ден ансамбъл „София – 6“  заедно с приятелите им от „Траяна“ при народно читалище“Наука-1870″ Троян и певицата Ани Ненова към студия „Гласове“ оставиха без дъх всички присъстващи. Танцьорите от столицата  изпълниха няколко танца от всички краища на България.

Като за начало те подготвиха публиката със „Сватбарска ръченица“. След това с танца „Влаинките“  разкриха душевността от Влашко.
Третият танц –  „Кабаделии“-  беше впечатляващ.  С тъпаните – характерни за пиринско, танцът – характерен за войводите от същия край.

Прекрасната Ани Ненова изпълни две красиви народни песни, а домакините от Троян изтанцуваха  „Левата“.

За финал Световните  шампион за 2009 и 2010 г.,  гостите от „София 6“ изпълниха още два танца -„Флоречика“ и „Шопска картина“, на който те изригнаха като вулкан.

Аплодисментите на хората, които бяха препълнили площада в града, дълго не стихнаха.

Тук е мястото да кажем, че  Николай Несторов -хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла към Народно читалище „Витоша-1951” гр.София е поставил няколко танца в Троян.  Единият е „Шопска картина“, който и досега се не слиза от концертната листа на троянци.

Фолклорен танцов ансамбъл “София – 6“ е основан на 01.03.1976г. от
г-н Нестор Несторов.
От 1999 г. хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла към Народно читалище „Витоша-1951” гр.София е Николай Несторов.
За своята 40 годишна история ансамбъл „София-6” е участвал на международни форуми в Европа, Азия, Африка и Америка и има зад гърба си множество награди от национални и световни конкурси.
Най-престижните от тях са:
През 2009 г. – в Палма де Майорка, “София-6“ печели първо място и става Световен шампион за 2009 и 2010 г.
м.Юли 2010 г. – първо място и голямата награда “Златен Карагьоз”
в гр. Бурса – Турция.
м.Октомври 2010г. в град Чеонан – Република Корея , ансамбъл ”София 6 ” печели „Гран При“.
През 2014г. печели поредно престижно отличие – първо място на фолклорен конкурс в гр. Питещи, Румъния.
м.Октомври 2016г. печели Първа награда на конкурса в град Пуебла-Мексико.
От особена важност за живота на ансамбъла са и заслугите на родна земя: Голямата танцова награда на София-2008г. и 2009г., първите места в конкурса „Младежта твори”- от 2005 до 2009г., първо място в Национален фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат“ -2012 г., както и първите в историята на съответните два формата награди „Гранд При“ в VI-ти Национален фолклорен конкурс ”Оро се вие, цървули сe кинат”-2016 г. и в МФФ „Златен прах 2016”.Наградата на кмета и първо място на традиционния фолклорен празник „Гушански сбор по Спасовден“ 2017 г. Голямата награда на международния фестивал „Малешево пее и танцува“-Микрево 2018г.
От изключително значение за развитието и мотивацията на ансамбъла са признанията за принос в развитието на българската култура от страна на Президентството на Република България, Министерството на образованието и културата, Съюза на народните читалища, Столична община, Община Витоша.
През 2017 г. Съюза на българските музикални и танцови дейци удостои Ансамбъл „София-6” с най-високото отличие „Златна лира“ .
От 1996 г. Ансамбъл „София-6“ е организатор и домакин на Международен Фолклорен Фестивал „Витоша”.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button