Троянци почетоха ген. Владимир Вазов в Рибарица

Много троянци в Деня на независимостта изразиха признателност към подвига на ген. Владимир Вазов по повод на откриване на паметник в Рибарица пред къщата, в която той е живял в последните дни от живота си. Членове на Национално дружество „Традиция-34-ти пехотен полк-Априлци, Севлиево, Троян“ участваха в този важен за историята миг.

На 22-ри септември – Денят на независимостта на България, в село Рибарица бе открит и осветен паметник на генерал Владимир Вазов. Пред къщата, в която генералът прекарва едни от последните дни от живота си, към съществуващите две плочи, от днес вече се извисява и негов паметник.

Идеята за откриване на паметник на героя от Дойран и реализирането ѝ, са дело на проф. Иван Гаврилов. Един достоен знак на уважение към българския дух и героизъм, за които професорът получи поздрави от всички присъстващи. Тържествено паметникът бе открит именно от него и д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен.

На новооткрития паметник са изписани, изречените думи от ген. Вазов, които носят следите от безстрашието и героизма му: ,,Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!“. Думи, които проф. Гаврилов не пропусна да спомене.

Пред паметника на ген. Владимир Вазов бяха поднесени венци и цветя от д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, Ваня Събчева – Областен управител на Област Ловеч, Общински съвет – Тетевен, Общинска администрация – Тетевен, Кметство Рибарица, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, ОУ ,,Георги Бенковски“ – Рибарица, НЧ ,,Развитие – 1931“ – Рибарица, Дружество Традиция – гр. Троян, Сдружение ,,Артилерия – ген. Владимир Вазов“ – Плевен, Общинската организация на СОСЗР в Тетевен, о. з. полковник Аврамов, политически партии, общественици и жители на общината.

Портрет получи и читалището в Рибарица, а икони – основното училище в село Черни Вит и инж. Марин Радевски с благодарност за оказаната подкрепа.

 

Източник
Пресцентър Община Тетевен

Свързани статии

Back to top button