Лириодендрон по повод 150-годишнината на НЧ“Наука -1870″ Троян

Видео и галерия

На 14 октомври – Петковден, Празник на Троян на тържествената сесия на Общинския съвет НЧ „Наука – 1870 г.” получи високо отличие – почетен знак „Златен герб -Троян”. Наградата беше връчена по повод на 150-годишнината на читалището и читалищната дейност в община Троян.

Това заслужено отличие идва благодарение на самоотвержения труд на хиляди хора на духа – дарители, общественици, книжовници, културни дейци, самодейци, отдали своя таланти енергия, своите сърца в името на това да се съхрани искрата на просвещението, запалена от нашите предци, да помним и пазим нашата култура и национално достойнство – каза в словото си минути по-късно Вихра Петрова.
Тя беше водеща на ритуал за посаждане на дърво – лириодендрон, по повод на забележителната годишнина в близост до читалищната сграда.
Самият акт извърши председателят на читалището – д-р Виолета Койновска, с помощта на Донка Михайлова – кмет на община Троян, инж. Петко Пенков – председател на Общински съвет – Троян, народни представители и членове на читалищното настоятелство. Дървото беше полято с вода от Дрянската чешма – чешмата, символ на Троян, в която водата никога не пресъхва и разказва историята на нашия град. Ритуалът завърши с музикално изпълнение на Лъчезар Чавдаров – възпитаник на Детската музикална школа при читалището.
Дървото е дарение от Ротари клуб – Троян. За избора на вида, мястото и начина на посаждане ценни съвети даде Петър Мачковски – гл. инспектор „Биоразнообразие, контрол и охрана” в НП „Централен Балкан”.
„Избрахме лириодендрон, защото е красиво дърво с изящни и нежни цветове. Листата му по форма наподобяват лира – символ на музиката и изкуството. Дървото ще расте в центъра на град, близо да читалището. В неговите корени здраво ще се вплетат нашето минало и традиции, а короната му ще се извисява към слънцето и към бъдещето” – обясни избора на дървото Вихра Петрова.
На по-късен етап пред дървото ще бъде монтирана табела със следния текст: „ЛИРИОДЕНДРОН (Liriodendron Tulipifera) Това дърво е засадено на 14.10.2020 година по повод на 150-годишнината на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян. С признателност към хилядите читалищни дейци от миналото и с послание към поколенията да съхранят пламъка на просвещението, традициите ни и нашето национално достойнство!”
Читалищното ръководство и целият екип изказва своите благодарности на Богдан Дочев – президент на „Ротари клуб” – Троян, на Петър Мачковски – гл. инспектор в НП „Централен Балкан” и на Таня Рогачева – еколог в Община Троян!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button