Монашеско пострижение в Троянския манастир

      На 21.11.2020 г., в деня в който светата Църква празнува Въведението в храма на Пречистата Богородица, в навечерието на 9-та Неделя след Неделя подир Въздвижение, с блaгословението на Светейшия Български патриарх Неофит и Светия Синод на родната ни Църква, в Троянската света обител бе постриган в монашество манастирският послушник Иван Тунчев.
Пострижението бе извършено от Величкия епископ Сионий – игумен на светата обител. Тържеството бе духовно обогатено от молитвеното участие на манастирското братство и родителите на новия монах.
След края на вечернята при пеенето на „Обятия отча“, послушникът Иван, воден под мантия от духовния си наставник йеромонах Стефан, трепетно пристъпи в храма към светия олтар. След като изповяда светите обети с надежда за Божия помощ, той бе постриган в монашество с името Елисей, в чест на св. пророк Елисей. След края на благодатното последование еп. Сионий се обърна към монах Елисей, наставлявайки го винаги да помни и да следва обетите, които е дал пред Бога.
След като всички поздравиха новия брат на светата обител, при пеенето на „Достойно есть“ манастирските братя в духовно шествие се отправиха към килията на новоначалния монах, където игумена на светата обител се обърна към него с духовно поучение и лична беседа.
Спасявай се в Господа, брате Елисее!

Монашеско пострижение в Троянския манастир

Източник
Троянски манастир

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button