Архирейска света литургия в Троян

Негово високопреосвещенство ловчански митрополит  Гавриил ще оглави Архиерейска Света Божествена Литургия в храм „Св. преподобна Параскева“  в Троян на  Антоновден /17. 01. 21г. – неделя/,  предадоха от църковното настоятелство.
Утринно Богослужение ще започне от 8:00 часа, а Архиерейска Света Божествена Литургия от 9:00 часа.
„Божието благословение и Неговата милост да бъдат над всички вас!“, гласи в прессъобщението.

17 Януари – Антоновден
На този ден имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка

Информация за Антоновден
На Антоновден ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

Традиции и обичаи на Антоновден
В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Спред една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button