Възпитаници на училището в Черни Осъм участваха в последната спасителна акция под връх Ботев

Интервю с Румяна Велешка - директор на единственото в Европа Училище за планински водачи в с. Черни Осъм

През последните дни отново стана актуална темата за подготвеността на туристите в планината, както и за качествата на българските планински спасители. Инциденти като тези от последната седмица показват, че хората са загубили не само уважение, но дори страхопочитанието си към планината.

“За съжаление много от хората са самоуверени и се подлъгват от времето, което е в ниското, тъй като долу, в равното, може да е топло, но планината крие своите опасности и човек, ако не е подготвен, много често се подлъгва и изпада в безпомощни ситуации точно, както се е случило сега”, казва Румяна Велешка – дългогодишен ръководител на единственото в Европа Училище за планински водачи в с. Черни Осъм в предаването на Радиокафе на БНР.

Тя припомня, че паралелката за планински водачи е създадена преди 20 години.

„Любовта към планината и към учениците, както и желанието на учителите да работят в такава паралелка, наложи да я има само при нас”, казва Велешка. Специфичното в това обучение е, че освен всички общообразователни предмети, учениците изучават и специални предмети, които са свързани с туризма, планината и планинарството.

„Някои от предметите са алпинизъм и спортно катерене, ски подготовка, топография и ориентиране, планинско водене, опасности в планината, приготвяне на храни и напитки в екстремни условия – предмети, които освен, че ги учат как трябва да оцеляват, как трябва да водят хората в планината, има дават и един много добър старт за живота напред”, обяснява тя.

В последната спасителна акция, която се проведе под връх Ботев, са участвали осем бивши ученици на Училището за планински водачи, които са в отряда на ПСС – Троян.

Ръководството на  на единственото училище в България за планински водачи в  троянското село Черни Осъм  са изключително горди с момчетата от Планинска спасителна  служба (ПСС)-Троян, които са взели участие в спасителните акции на 7 човека на на 02.01 т.г.  За жалост един загина под връх Жълтец .  Голяма част от тях са и „наши бивши възпитаници – Христофор Данаджиев, Марин Занковски, Минко Банчев, Тихомир Нешев, Захари Захариев, Филип Трифонов, Минко Доневски (випуск 2020), Дамян Чолпанов (ПСС-Калофер), както и Мартин Семерджиев – преподавател“, поясняват от школото.
За пореден път показаха дисциплина, екипност, отговорност, издръжливост и отдаденост към призванието „Планински спасител“. Вярваме, че и ние от Училище за планински водачи сме допринесли/ допринасяме за основните знания, умения, привързаност и отдаденост към планината, се казва в поста им в социалната мрежа във Фейсбук!
Цялото предаване може да чуете ТУК.

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button