Патронен празник на СУ „Васил Левски“, гр. Троян

Днес, 18 февруари 2021 г., бе отбелязан патронния празник на СУ „Васил Левски“, град Троян, област Ловеч.  Учениците, които учат присъствено, и преподавателите отбелязаха 148 годишнина от трагичната и героична гибел Апостола.
След посрещането на училищното знаме дванадесетокласникът Младен Горалов произнесе вълнуващо слово-есе, посветено на патрона на училището – Васил Левски. Той отбеляза, че Апостола е най-светлата личност в историята ни, чийто единствен стремеж е да се построи „чиста и свята република“. Това е безспорно причината да заслужи нашето безрезервно доверие. Днес си припомняме заветите му. Днес и всеки ден имаме нужда от идеите му, една от тях е, тези, които отговарят за живота на българския народ, да мислят зряло и да се съветват. Когато се научим да гледаме настоящето с очите на Левски, подчерта Младен, тогава трудностите няма да изглеждат непреодолими. „Продължавай да ни гледаш, Апостоле!“ – призова го дванадесетокласникът.
Песента „Кой уши баряка?“ изпълни Ралица Игнатовска от V клас. А стихотворението на Недялко Йорданов „На Левски“ рецитира Ралица Калинова от IV клас.
Директорът на СУ „Васил Левски“ – Ангел Балев, произнесе слово, в което подчерта, че днес е свят ден, защото се прекланяме пред саможертвата на един от най-великите българи.
Вокална група „Гласчета“ (Ралица Игнатовска от V клас, Преслава Събчева – V клас, Мариана Петкова – IV клас, Даная Петкова от III клас и Тея Цанкова от I клас) към СУ „Васил Левски с художествен ръководител Мариета Жекова поднесе своя поздрав към всички ученици и учители във връзка с патронния празник с песента „Апостоле“.
Паметта на Левски беше почетена и с едноминутно мълчание и поднасяне на венец пред неговия орелеф, поставен на входа на училището.
За доброто озвучаване се грижеха Паолена Бънджева от IX клас и Михаил Дундев – X клас.

Текст:  ФУЧ „Медии“ IX
Фотограф Руслана Попсавова

Свързани статии

Back to top button