„Международен конкурс за статистически плакат“

„Международен конкурс за статистически плакат“ – материал от  Александра Бакърджиева, 7А клас, СУ „Васил Левски“ – Троян

Краят на октомври месец преподавателката ни по български език и литература госпожа Ангелина Иванова ни предложи да се включим в „Международен конкурс за статистически плакат“. Първоначално не бяхме много ентусиазирани, но след известен размисъл все пак решихме да направим отбор и да видим докъде ще ни стигнат силите, дали ще успеем да се справим с нещо ново и различно.
Нашият отбор се състои от: Вероника Стайковска, Кристина Алексиева, Александра Бакърджиева – ние сме ученици от седми клас на иновативната паралелка на СУ „Васил Левски“ – гр. Троян, с насоченост природни науки и информационни технологии, което идеално се връзваше с темата поставена за изработка на плакатите, а тя беше – „Екология“.
Живеем в малък град, който може да се определи като град със сравнително чиста природа. Решихме, че като тема за нашия плакат ще изберем „Замърсяването в малкия и големия град“ и да се опитаме да сравним какво мислят хората за замърсяването в нашия Троян и в столицата ни София. Създадохме кратка анкета, която помолихме да попълнят наши съученици и учители в Троян и наши приятели и роднини в София. Обобщихме информацията от анкетите и вече имахме резултати за изработката на самия плакат.
За наше съжаление, тъкмо започнахме работа и се оказахме отново в ситуация на онлайн обучение. Това, че не можехме да се виждаме, не ни отказа. Ние сме интернет поколение и благодарение на уменията ни за онлайн комуникация плакатът все пак беше създаден.
Разглеждайки архива с плакати, печелили предходни години в конкурса, стигнахме до заключението, че ако представим проекта си и на друг език, освен български, това вероятно ще ни донесе допълнителни точки. Срещнахме разбиране в учителката ми по френски език – Мая Бъчварова, която веднага се съгласи и преведе изключително бързо текста на френски. Един чужд език ни се видя малко и затова преведохме плаката и на английски език, с този превод помогна преподавателката по английски език от нашето училище – Полина Иванова. Безкрайно сме благодарни и на двете за оказаната ни помощ.
Още преди да изтече срока за предаване на плакатите, ние бяхме готови. Изпращайки нашия плакат, не вярвахме, че ще постигнем призово класиране, макар и да ни се искаше.
Дойде чаканата дата, 15 февруари, когато трябваше да бъдат обявени резултатите. Неочаквано за нас бяхме класирани на второ място в категорията ни и то само на една точка от победителите.
Усилията ни се бяха увенчали с успех.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button