Още нещичко за християнството

Още нещичко за християнството – Ангелина Иванова
Вярващи и невярващи, всички сме твърдо убедени, че туй нещо християнството ни е напълно познато. Тази илюзия се подхранва от медиите, които с апломб периодично ни индоктринират с поредната еднотипна информация, тръгнала от световно неизвестен сайт и мързеливо пейстирана.
Християнството е доста древна и достатъчно консервативна религия. Тая консервативност кара мнозина нейни фенове, както и случайни зяпачи, да мислят, че и постулатите ѝ са неизменни и вечни. Неее!
За забавление и почивка – няколко истории за вярващи и невярващи.
За символа на християнството
За християни, нехристияни и антихристияни кръстът с висящото на него тяло е емблема на тази религия. Особено в католишките земи можеш да го срещнеш на всяка крачка.
Със сигурност обаче разпятието се появява относително късно (5–6 век, стотици години след предполагаемото разпятие на Исус). Както навярно почитателите на Quo vadis си спомнят, рибата е значително по-ранен символ. Разбира се, и този символ е много по-древен, но ранните християни-полиглоти са имали предвид следното:
Ако направим едно акростихче от култовото изречение
Ἰησοῦς – Исус
Χριστός – Христос
Θεοῦ – Божи
Υἱός – Син
Σωτήρ – Спасител
ще получим думичката ихтюс („риба“) на старогръцки.Още нещичко за християнството

Споменаването на рибата е добре познато от евангелските текстове, така например Матей (4 : 18–19) пише: 18. И като вървеше покрай Галилейско море, видя двама братя, Симона, наричан Петър, и брата му Андрея, да хвърлят мрежа в морето, понеже бяха рибари; 19. и казва им: вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци“.
В две евангелия (Марко и Матей) Исус нахранва 4000 човека с няколко риби и седем хляба. Взкръсналият Исус разделя софра със своите ученици – познайте какво са яли.
Единосъщността на Исус с Бога-Отец
В „Символа на вярата“ е казано: „Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо“. Но всъщност това виждане се налага доста късно; първите християни (поне 300 години) са смятали, че Исус е отделна личност. Всъщност единосъщието на Бог-Отец и Бог-Син се утвърждава чак на Първия вселенски събор през 325 година. До този момент християните общо взето били съгласни с учението на Арий, че Бог си е бог, а Исус си е Исус. Арий впрочем е бил изключителен философ и неговата клонка на християнството е била официална в доста държавици. Та след решенията на Първия събор в Никея Арий е оплют, а учението му – обявено за ерес. Впрочем този велик философ е бил обект на такова поругание от по-късните християни, че дори го изобразявали като умрял в обществена тоалетна.
Трудно е да решим как и защо Никейският събор взема точно тези решения, можем да подъвчем темата, но това пък е съвсем друга история.Още нещичко за християнството

Смъртта на Арий – фреска
Вяра в прераждането
Малко се коментира, но много от ранните християни са вярвали в прераждането на душите. Например това е било виждането на изключителния християнски богослов Ориген. Е, и с този невероятен теолог се разправили на един църковен събор – на Пети вселенски събор учението на Ориген било признато за ерес.
Впрочем, ако се заровим в евангелските текстове, можем също да намерим остатъци от подобна древна вяра в прераждането. Например когато Исус среща един сляпороден (Йоан 9 : 1–3) „Учениците Му Го попитаха и казваха: Рави, кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?“ Ако говорим за сляпороден, логиката е, че грехът му е бил извършен в предишен живот…
Почитане на иконите
Сега икони и иконки пъплят навсякъде – включително евтинки копия в магазинчетата пред всеки що-годе приличен манастир. Да не говорим за лудостта на тема чудотворящи икони. Идеята е, че изображението ще помогне на вярващия някак си.
Само че догматът за почитане на иконите е приет чак на… Седмия вселенски събор през 787 година. Защото, нали си спомняте десетте божи заповеди (например в Изход 20 : 4): „Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята“…

Та такива ми ти работи с четенето.
Трябва да имаме малко повече четене с разбиране
С намигване, за вас чете Светото писание и други такива – Ангелина ИвановаОще нещичко за християнството

Написано за  Троян експрес и  Областта

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button